adscode
adscode

4+4+4 İsteyen Yok!

Twitter ve İnstagram’da binlerce katılımcının görüş paylaştığı bir anket gerçekleştirdik. En çarpıcı sonuç, 4+4+4’ten neredeyse hiç kimsenin memnun olmadığı. Genel eğilim, eğitim süresinin kısalması, eski sisteme yeniden dönülmesi, okul öncesi ve Anadolu liselerine ortaokul hazırlık sınıfının geri getirilmesi ve mesleki eğitime ağırlık verilmesi yönünde…

aguclu@milliyet.com.tr




4+4+4, üzerinde uzun süre düşünülmeden dayatılan ve pilot uygulamaları yapılmadan, 8 yıllık kesintisiz eğitime bir tepki uygulamasıydı. Kendini geliştiremedi. Beğeni görmedi…

Sizce en doğru eğitim modeli hangisi diye sorduğumuz ankette yüzde 8 ile en az beğeniyi o aldı.

Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirildiği bir önceki sistem ise en beğenileni oldu.

Peki sizce en doğru olan hangisi?

Şu anki sistem mi? Yani 4+4+4 olanı mı?

Okul öncesi zorunlu hale gelmiş bir önceki sistem mi? Yani 1+5+3+3+4 mü?

Karma bir sistem mi? Yani 1+5+1+3+3+4 mü?

Yoksa AB’deki sistem mi? Yani 1+5+3+3(4)+3 mü?..

En çok dile getirilen görüşlerden birisi de erken yaşta yönlendirme ve ders dağılımının adil olması. Özellikle de sınavlarda.

Matematik odaklı eğitimin sosyal bilimleri öldürdüğü özellikle dile getiriliyor. Tıpkı müfredat programının sınav odaklı değil yaşam olması gerektiği gibi…

Peki kamuoyunun görüşleri ne kadar dikkate alınır? Onu bilemeyiz. Ama görünen o ki, eğitimde, karşılığı ve desteği olmayan hiçbir proje kalıcı olmuyor. Dolayısıyla 4+4+4 de yakında rafa kaldırılırsa hiç şaşırtıcı olmaz!..
Kim Ne Diyor?

İşte bu konuda sizlerden gelen görüşlerden bazıları:

. Sayın Abbas Güçlü eğitim sistemimizin köklü bir değişime ihtiyacı var artık. 1+5+3+3 sistemi iyiydi.

.Lisenin 4 yıl olması ve anlamsız derslerle müfredatın şişirilmesi saçma.

Üniversite giriş ve lise giriş sınavlarında da her derse hakkaniyetli davranılacak birer sistem getirilmeli. Zira bu sınavlar sanki sadece matematik üzerine kurulu oldu.

Matematigi zayıf olan başka iyi dersinden tamamlayabilmeli.

20 yıldır kurslarda çalışıyorum, bu zamana kadar en doğru üniversite sınavının YGS ve LYS olduğunu gördüm ve o sistemin tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyoruz öğretmenler olarak.

. Liseleri dört yıla çıkartıp gençlerin hayatından bir yıl çalmanın hiç bir mantıklı açıklaması olmaz.

. Üniversite için tıp, mühendislik ve hukuk 6 yıl diğerleri 4 yıl olacak şekilde olmalı.

Öğretmenliklere de giriş kolay olmamalı kontenjanları düşürülüp, kaliteli öğretmen yetiştirmeli ve sonrasında iyi maaş ile atanmalı ki bu durum insanların seçim yapmasında içinde bir istek oluşsun

. Bir öğretmen olarak, 4+8 olmalı bence. 8 yıllık eğitim her tür Anadolu lisesi-Fen Lisesi-Meslek Liseleri için uygulanmalı.

. Ders kitapları icerigi yaptıkları sınavlara eş değer bir eğitim sunmuyor. Arada mantık kayması var. Sınavı yapıyorsan ona göre müfredat koymalisin. Örneğin çocuk ingilizce konuşsun diyorsan haftada 4 saat o ağır ve faydasız içerikli ingilizce kitabı okutmayacaksin.

. Büyük şehirlerde daha çok okul yapılmalı mevcutlar azaltılmalı.Sportif ve sanatsal etkinlikler artırılmalı.Seçmeli ders diye zorla matematik dersi yaptırılmamalı.

. Ders içerikleri, sınıf geçme geçme sistemi, üniversite sayısı( bence çok fazla), veli kafa yapısı vs. değişmediği müddetçe, modelin çok da bir anlamı yok. 8 zayıfı olup sınıf geçen öğrenciler var.

. Temel dersler hariç insanın insan olmasına destek veren sanat ve beden eğitimi nota dayalı olmamalı. Çocuklara düşünmeyi öğrenebilecek eğitim sistemi oluşturulmalı. Stres yaratan sistem ile sağlıksız bireyler yetişiyor...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?