adscode
adscode

ABD’de Üniversite ve Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Ediliyor?

Musa Pınar Hocamız, önemli Amerikan üniversitelerinden birinde hem Hocalık hem de yöneticilik yapıyor. Kendi uzaklarda olsa aklı ve gönlü hep buralarda. Hemen her yıl, tam da tercihler öncesi, adaylara, ailelere, üniversitelere, YÖK’e, kısacası herkese önemli tavsiyeleri oluyor. Bu yıl da göndermiş!..

aguclu@milliyet.com.tr




Tercih yaparken çok sorgulamıyoruz. Üniversitelerin ya da diğer kurumların verdikleri bilgilerine ne kadar sağlıklı olduğu konusunda da kuşkular var.
Hemen her üniversite ya da lise mezuniyet sonrası üniversiteye ya da işe girenleri iftitaharla paylaşıyor ama açıkta ve işsiz kalanlardan hiç söz etmiyorlar.
Şimdi gelin bu noktada Musa Hoca’ya kulak verelim:
Mezunların Ne Kadarı İşe Giriyor?
“Size yazmaminin nedeni, yakinda universite adaylari universite tercihleri yapacaklar, seçecekler, bunun için de universiteler kendini "bol bol reklam ederek, ne kadar harika olduklarini" anlatacaklar. Bence kosenizden ki cok ilgi goruyor, universitelere kalitelerini ve basarilarini gostermek icin su cagriyi yapin:
1. Mezun olan öğrencilerinin yüzde kaçı, mezun olmadan önce veya mezuniyetten en geç 6 ay içinde iş buluyorlar?
2. Genelde hangi sektörlerde iş buluyorlar?
3. Mezunlarını yüzde kaçı mastera başlıyorlar - Yurt içinde ve özellikle yurt dışında?
4. Bütün bunları başarmak için kariyer merkezinde kaç kişi çalışıyor?
Size bilgileri gönderen üniversiteler köşenizde yayınlayın, sonra da websitenizde güncellersiniz.
Bu bilgiler üniversite tercihleri için çok önemli. Bence bunu yaparak üniversite tercih edecek genclerimize çok büyük iyilik etmiş olursunuz.
Benim üniversitemde bulunduğum İşletme Fakütesi’nde mezuniyetten önce veya en geç iş bulma oranı yüzde 96 ve her öğrenci genelde kendi alanında (pazarlama olan - satış, reklam veya bir pazarlama alanı, finanscılar fianans alanında vb...) iş bulurlar. Bu rakamlar bir director ve 6 - 7 kişilik kadrosuyla 4,000 kişilik okulda başarıyla yapıyor. Okulumu örnek verebilirsiniz.
Bunlar gerçek rakamlar, uydurma değil, zaten olamaz, olursa mahkemelik oluruz:))
Doğru Bilgi Şart!
Türkiye’deki üniversiteler sağlıklı biligi vermeyebilir çünkü bence bir kaç üniversite hariç çoğunun ellende böyle bilgiler yok. Ama bence siz gene de üniversite tercih edecek öğrencilerin üniversitelere bu soruları sormalarını ve ona göre tercihler yapmalarını önerin. Hatta benım adımı vererek, önerdiğimi de yazabilirsiniz.
Belki YÖK 'e çağrı yaparak, gençlerin doğru, ful bilgi ile üniversite tercihi yapabilmeleri için bu bilgileri üniversitelerden isteyip, Websitesi' ne koymalı ve bunu her yıl Temmuz sonu veya üniversite sınavından sonra açıklamalı. Artık YÖK te değerli gençlerimiz için bu kadarlık hizmeti yapsın, öyle değil mi?..”
Ah Hocam, ah, oralara gideli buraları unutmuşsunuz. Keşke her şey o kadar kolay olsa, keşke öğrencileri ve geleceklerini ciddi alan çıksa..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)