adscode
adscode

Açık Lise, Ek Yerleştirme, Nadasa Bırakma!..

İstediği liselere giremeyen on binlerce öğrenci hala okul arayışı içinde. Bir bölümü, "İstemediğim bir okula gitmektense açık lisede okurum daha iyi" diyor. Üniversitede aradığını bulamayanların önünde ise iki seçenek var. Ya ek yerleştirme ya da gelecek yılı bekleme. İkisinin de artıları, eksileri var!..

aguclu@milliyet.com.tr




Zorunlu temel eğitim çağındaki bir çocuğu açık liseye yönlendirmek ne kadar doğru?
Tüm seçenekler tükendiyse, belki düşünebiilinir ama kesinlikle evde oturmamalı. Dahası, MEB, açık lise öğrencilerine, istedikleri diğer liselerin kapılarını, her daim açık tutmalı ki, hayata, 1-0 yenik başlamasınlar...

Eskiden usta-çırak ilişkisi çerçevesinde, mesleğe yönlendirme vardı. Şimdi gidip yanında çalışacak usta bulmak bile zor.
Kaldı ki, lise de artık zorunlu eğitim kapsamına alındı...
Ve madem alındı, herkese gideceği bir okul bulunmalı! Ama dayatmayla değil, isteğe göre olmalı. Eski klasik liseler, bu işi görüyordu, niye yok edildiler ki?..

Üniversiteyi kazanamayan adaylar matemdeler ama kazanların çok önemli bir bölümünün de onlardan bir farkı yok!
Yerleştirildikleri bölüm içlerine pek sinmiyor. Sonradan duydukları da, negatif havayı daha da pekiştirdi.
Bu durumdaki adayların önünde üç seçenek var.
İlki, öyle ya da böyle içlerine sindirip kazandıkları bölüme devam etmek, ikincisi kayıtlarını yaptırıp, dondurmak, üçüncüsü ise gelecek yıla hazırlanmak.
İlk seçenek, en zor seçenek, istemedikleri bir alanda başarılı ve mutlu olmaları imkansız.
Peki bu ölümü, tercihleri arasına kendileri yazmadı mı?
Evet onlar yazdı ama bu tuzakla her yıl yüzbinlerce aday düşüyor.
Kimi açıkta kalmayım diye, kimi de okul ve dershanelerin telkiniyle. Anne, baba baskısı da farklı unsur.
Bu durumda olanlar içerisinde, kayıt yaptırıp yarıda bırakan da var, bitirip ömür boyu mutsuz olan da. İçlerinde hiç istemeseler de, sonradan bu mesleği sevip, yola devam edenler çıkmıyor mu? Elbette çıkıyor ama sayıları o kadar az ki!..

Kayıt dondurmak önemli bir seçenek, neden, çünkü zaten orta öğretim başarı puanı düşüyor. Yani devlet üniversitelerine kayıt olmanın fazla bir maliyeti yok. En azından gelecek yıl işler ters giderse, el altında bir seçenek olur. Vakıfları ise düşünmek gerek çünkü öğretim ücretinin en azından bir bölümünü alacaklardır..
Ek yerleştirmeye gelince, herhangi bir yere yerleştirilenler, bu avantajdan yararlanamayacak, açıkta kalan adaylar ise puanlarından daha düşük yerleri seçebilecekler.
Muhtemelen 100 bine yakın bir kontenjan söz konusu olacak. Adaylara önerimiz, istediniz bir yer varsa, hiç düşünmeden tercihleriniz arasına yazın. Çünkü gelecek yıl, her şey çok daha güzel olmayabilir!..
Bu arada ek yerleştirme için yeni bir tercih listesi hazırlanacağını da özellikle hatırlatmak isteriz...
Bu zor dönemde, herkese sabır diliyoruz...

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?