adscode
adscode

Ağlanacak halimize seviniyoruz!

Yaşam hakkından sonra gelen temel haklarımızdan birisi de öğrenim hakkı iken, bu çağda hala okuma yazma kurslarının açılıyor olması utanç verici.

aguclu@milliyet.com.tr




Okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 97,6'ya çıktı diye seviniyoruz. Zorunlu eğitimin 12 yıl olduğu günümüzde milyonlarca insanımızın hâlâ okuma yazma bilmiyor olması asla kabul edilemez. Daha da önemlisi okuma yazma bilenlerin kaçı aktif okur/yazar? 

Yaşam hakkından sonra gelen temel haklarımızdan birisi de öğrenim hakkı iken, bu çağda hala okuma yazma kurslarının açılıyor olması utanç verici. 

Anayasamız, zengin, fakir, kentli köylü, bölge ayrımı gözetmeksizin her yurttaşımızın bu haktan yararlanması zorunlu kılıyor ve bu konuda devlete, hükümetlere yetki ve sorumluluklar veriyor. 

Görünen o ki bu görevimizi çok adil bir şekilde gerçekleştiremedik. Umarız bundan sonrası çok daha eşitlikçi olur. 

Okuma yazma bilenlerin oranının 2022'de en yüksek olduğu il yüzde 99 ile Antalya oldu. Bu ili Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli izledi. 

Söz konusu oranın en düşük olduğu il ise yüzde 93,6 ile Mardin olarak belirlenirken bu ili sırasıyla Şanlıurfa, Siirt, Ağrı ve Iğdır takip etti. 

Mardin ve Şanlıurfa gibi onlarca medeniyete ve dünyanın ilk üniversitelerinden birine ev sahipliği yapan bu kadim kentlerimiz bu noktaya nasıl geldi hep birlikte kafa yormalıyız!.. 

Eğitimi, dolayısıyla da geleceğimizi biz ciddiye almazsak, kimse almaz. 

Bu arada bırakın okuma yazmayı, önemli olan aktif okur yazarlık ve daha da önemlisi kişi başına düşen eğitim süresi ve onun niteliği. 

Yarın sandığa giderken ne olur bu konuyu da göz önünde bulundurun, dünden bugüne ve özellikle de geleceğe yönelik söylemlerini dikkatte alın. 

Şunu sakın unutmayalım: 

Eğitim demek, daha iyi bir gelecek demektir!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)