adscode
adscode

Beden eğitimi, resim ve atölye dersleri?

Eğitim, akademik donanım kadar ruh ve beden sağlığı da gerektirir.

aguclu@milliyet.com.tr




Sosyal bilimler gibi uygulamalı dersleri de adeta yok ettik. Beden Eğitimi dersi hangi sınıfta kaç saat var ve kaç okulda spor salonu bulunuyor? Resim derslerini, resim öğretmenleri dışında ciddiye alan var mı? Peki ya atölye, etkinlik ve projeler?.. 

Eğitim, akademik donanım kadar ruh ve beden sağlığı da gerektirir. Müfredat programının ve ders dağılımının bu kadar geniş yelpazede düşünülmesi bu yüzdendir… 

Cumhuriyet'in ilk yıllarında teorik dersler kadar uygulamalı dersler de önemliydi. Matematik ve Fen kadar Sosyolojisi, Mantığı, Felsefesiyle sosyal bilimler de aynı öneme haizdi. Okul içi etkinlikler kadar okul dışı faaliyetler de dikkat çekiciydi. 

80’li yıllardan sonra sınav sarmalına girince, fen ve Matematik önce çıktı diğerleri adeta “ikinci sınıf ders” muamelesi gördü. Görmeye de devam ediyor. 

Sınavda çok soru çıkan dersler dışında kalanlar, hele ki Resim, Beden Eğitimi, atölye çalışmaları gibi hiç soru gelmeyen dersler adeta kambur olarak görülmeye başlandıı. O dersler için harcanan zamana da, para ya kayıp gözüyle bakıldı! 

Sonuçta ne mi oldu? 

Kayıp ya da eksik kuşaklar yetişti, yetişmeye de devam ediyor. 

Sanattan, spordan, üretimden, estetik değerlerden uzak bir nesil yetiştiyse, bunun kabahatlerini uzaklarda aramamalıyız. Çuvaldızının en büyüğünü önce kendimize batırmalıyız. 

Bu derslere biz ne kadar değer verdik ki, başkalarından ne bekliyoruz?.. Eğitimde, en azından değerler açısından fabrika ayarlarına dönme zamanı geldi de geçiyor...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!