adscode
adscode

Çift Anadal, Yandal, Yatay/Dikey Geçiş ve Burslar, Bir Kandırmaca mı Yoksa Fırsat mı?

Üniversitelerin adaylara sundukları fırsat bombardımanları kafa karıştırmakla kalmıyor, heyecan da yaratıyor. Peki sunulan bu olanakların ne kadarı gerçekçi ve ne kadarı iddia edildiği gibi öğrenciye farklı avantajlar yaratıyor?..

aguclu@milliyet.com.tr




 

 

Çift anadal, yandal, yatay ve dikey geçiş olanakları ile yüzde 100’e varan burslar dünden bugüne hep vardı. Yeni olan, dört kontenjandan birinin boş kalması!

 

Özellikle de vakıf üniversiteleri bütçe açıklarını kapatabilmek için öğrenciye cazip gelebilecek her türlü olanağı sunuyor. Bakalım ne kadar etkili olacak?..

 

Bu noktada asıl sorgulanması gereken, önceki yıllarda söz konusu üniversitelere ya da fakülteye ve bölümlere giren öğrencilerden yüzde kaçının bu olanaklardan yararlandığı?..

 

Eğer aklınızdan böylesi bir avantajdan yararlanmak geçiyorsa, bu ayrıntıya mutlaka dikkat etmelisiniz..

 

Geçenlerde Türkiye Barolar Birliği, “Farklı fakültelere girip, sonra da Hukuk’ta çift anadal yaparsınız yönündeki bilgilere inanmayın” yönünde açıklama yaptı ve YÖK’ü uyardı!..

 

İlgili fakülte barajını aşamayanların yandal ve çift anadal konusunda YÖK nezdinde araştırma yapmadan, teyit almadan karar vermemeleri gerekir ki, ileri de başları ağrımasın!..

 

Dikey ve yatay geçişler de çok dikkatli olmakta yarar var. Taban puanın yanı sıra özellikle yurtdışı üniversiteler konusunda denklikleri var mı yok mu çok iyi sorgulamaları gerekir!...

 

Burslara gelince: Her türlü ayrıntıyı enine boyuna sorgulayın. Bu yönde sıkıntı çeken öğrenci sayısının çok fazla olduğunu özellikle hatırlatmak isteriz…

 

Uzak durun demiyoruz tam aksine sunulan olanaklardan sonuna kadar yararlanın ama iyi sorgulayın.

Onunla da yetinmeyip ERASMUS ve FARABİ benzeri değişim programlarını da mutlaka gündeminize alın ve gerçekleştirmeden mezun olmayın.

 

Bol şanslar...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)