adscode
adscode

Çok önemli bir adım

"Köy Yaşam Merkezleri İş Birliği Protokolü", çerçevesinde umarız köyler yeniden yaşam bulur, umarız olası bu zor döneme yeterince hazırlıklı gireriz.

aguclu@milliyet.com.tr




Küresel ısınma, kuraklık ve kıtlık yakın bir gelecekte dünyayı kasıp kavuracak. Daha da vahimi kirlenmemiş akarsu ve bilinçsiz gübre nedeniyle zehirlenmemiş toprak kalmadı. Köyler yok olma noktasına geldi, kırsalda yaşam ve üretim adeta durdu! 

İşte böylesi bir ortamda Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok önemli bir adım atıldı. 

"Köy Yaşam Merkezleri İş Birliği Protokolü", çerçevesinde umarız köyler yeniden yaşam bulur, umarız olası bu zor döneme yeterince hazırlıklı gireriz.

28 Şubat sürecinde kapatılan köy okulları yeniden açılacakmış. 

Umarız bu arada mahalleye dönüştürülen köy adlarına da iade-i itibar yapılır. İşte imzalanan bu protokolden bazı önemli satır başladı: 

- Köylerdeki yetişkin vatandaşların tarım ve hayvancılık ile ilgili her türlü eğitimi almaları, mevcut eğitimlerin güncellenmesi, aynı zamanda yeniden açılacak okulların çevresinde bulunan alanlarda üretim yapılması ve üretimden elde edilen gelirlerin özellikle kadınların istihdamına katkı sunacak şekilde düzenlenecek. 

- Protokol kapsamında düzenlenecek kursların yanı sıra köy/mahalle okulu uygulama bahçesi ve arazilerinde Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle üretim yapılacak ve bu üretimden elde edilen gelirler yine bu merkezlerin ihtiyaçları için il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince kullanılacak. 

- Bu merkezler tarafından ortaya konulan başarılı örnekler çevre köy/mahalle ve il/ilçe merkezlerindeki okulların düzenleyeceği gezilerle tanıtılacak, bu konuda da Bakanlıkların taşra teşkilatları da iş birliği yapacak. 

- Köylerdeki kadın kooperatifleri de köy yaşam merkezleriyle entegre edilerek eğitimle iş gücü piyasasını iç içe geçiren bir mekanizma, hayata geçirilmiş olacak. 

- Köy yaşam merkezi, ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane ve matematik, doğa, bilim ve tasarım alanlarında hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüşürken, çocukların ve ebeveynlerin aynı çatı altında eğitim ve üretim süreçlerine katılmalarına olanak sağlıyor. 

- Çocukların eğitim alırken deneyimli yetişkinlerle buluştuğu, kültür transferi yapıldığı bir mekân hâline gelen köy yaşam merkezleri, yaşam boyu eğitim anlayışının da en önemli adresleri olma yolunda emin adımlarla ilerleyecek.

- Tarım alanı olan 123 meslek lisesinde, topraksız bir ortamda LED ışıkları altında ürünlerin yetiştirilerek. 

- Okullardaki eğitimle ilgili faaliyetler en üst düzeyde sürdürülerek tarımda hem verimlilik hem de daha fazla ve kaliteli üretim noktasında ciddi bir mesafe kat edecek

- Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında "Tarım ve Orman Gençlik Konseyi" isimli bir yapı oluşturacak. 

- Protokol çerçevesindeki hedeflere ulaşıldığında tarlada, bağda, bahçe, ahırda, ağılda, kümeste, 55 yaş üzerini değil, 20, 25, 30, 35 yaşlarında gençleri göreceğiz. O gençlerimiz de para kazandıklarının farkına varacaklar. Daha konforlu, tabiatla daha iç içe bir yaşamın olduğunu fark edecekler. 

- Protokol çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve üretim alanlarında eğitimler organize edilecek. 

- İki bakanlığa ait eğitim merkezlerinin, hazırlanacak ortak takvim ve programlar çerçevesinde, çiftçi eğitim faaliyetleri için kullanılması sağlanacak. Mesleki ve teknik eğitime yönelik, ortaklaşa etkinlikler ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek. 

- Tarım teknolojilerindeki gelişmeler, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım gibi konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek. 

“Cek, çak”lar çok fazla ama yine de adım, adımdır ve umarız en kısa zamanda önemli bir yol kat edilir. Başka çaremiz yok. 

Köy okullarına öğretmen ataması yapılırken de, umarız hayatında hiç köy görmemiş ilk atama öğretimler değil, tecrübeli hatta istekli öğretmenler görevlendirilir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?