adscode
adscode

Cumhuriyetle Var Olan ve Onu Geleceğe Taşıyan Kurumlardan TED

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaya hazırlanırken, geriye dönüp bir bakalım, 80, 100 yıllık kaç tane kurumumuz var?

aguclu@milliyet.com.tr




Biraz daha geriye gidip, binlerce yıllık tarihimizi sorgulayalım. Osmanlı ve öncesinden miras kalanları da alt alta yazsak, 100 tane çıkar mı? Çok zor! Oysa ülkeleri ülke yapan, kurumların kök salmasıdır. Diğer kurumlar bir yana, eğitime bir göz atalım.

Cumhuriyet kurulduğunda sadece İstanbul Üniversitesi, 8-10 lise, bir o kadar da yabancı lise ve askeri okul vardı. Eğitim sistemimiz ve eğitim kurumlarımız, Cumhuriyet’le çağdaş kimliğine kavuştu ve ülke geneline yayıldı.

Türk Eğitim Derneği (TED), önceki akşam, Ankara’da Cumhuriyetimizin 96. yılını kutlamış. Cumhuriyetimize ve onlara daha nice yıllar diliyoruz!

 

M. Kemal Projesi

TED, Mustafa Kemal’in isteğiyle, yabancı kolejlere karşı, kendi dilimizle, kültürümüzle yoğrulan ama İngilizceyi de en az onlar kadar öğreten bir öğretim kurumu olarak kuruldu.

Mezunları modern Türkiye’nin inşasında önemli roller üstlendi. Cumhuriyet tarihi boyunca başkentin önemli simgelerinden biri olarak öne çıktı. Uzun yıllar sadece Ankara’yla sınırlı kaldı, son yıllarda ise ülkemizin dört bir yanına yayıldı.

O bir devlet okulu mu? Hayır. O herhangi bir özel okul mu? Kesinlikle hayır.

Cumhuriyet’i kuran kadrolar tarafından hayata geçirildi, mezunları tarafından da yönetiliyor. Burslu öğrenci sayısı en fazla olan kolejlerden. Yeni kurulan üniversitesiyle de eğitimde model olmayı sürdürüyor.

Onlar için eğitim ve bilim elbette çok önemli ama bir o kadar önemli olan Cumhuriyet’in kurucu değerleri.

Mezunları sadece Cumhuriyet’e ışık vermekle kalmıyor, Ata mirası değerlere de sonuna kadar sahip çıkıyorlar.

TED’in kurucu başkanı İsmet İnönü, şu andaki başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, genel müdürü ise Sevinç Atabay.

Okullar, eğitime gönül veren, TED misyonuna yürekten bağlı ve çoğunluğu TED mezunu yatırımcılar tarafından kuruluyor. Ama Ankara’daki eski adıyla Maarif Koleji, şimdiki adıyla TED Ankara Koleji ne ise diğerleri de o. Hepsi de TED Genel Merkezi’nin şemsiyesi altında ve aynı akademik donanıma ve denetime sahip.

Umarız, 100. yılı öğrencileriyle, mezunlarıyla ve onların aileleriyle birlikte stadyumda kutlamaları. Eminim ki olimpiyat stadyumu bile dar gelecektir.

TED, 90’lı yıllarını, her ilimizde ya da en azından TED Kolejlerinin bulunduğu her yerde kutlamalı ve eğitim sistemimizin nereden nereye geldiğini herkese anlatmalı.

Cumhuriyete sahip çıkmak sadece okul açmakla olmaz, onun için mücadele de vermek gerekir. 91 yıl boyunca ülkemize değerli hizmetlerde bulundu, vizyonuyla Cumhuriyetimize ışık verdi. Ama daha yapacakları çok iş var. Kapı kapı dolaşıp eğitimin ve Cumhuriyet’in önemini anlatmalılar ki, kurucu değerlerini yüceltsinler.

91 yılın birikimi ve kurucu değerlerin sorumluluğuyla bu onurlu yürüyüşlerine daha güçlü adımlarla devam ederken, kendilerine bir kez daha canı gönülden başarılar diliyoruz. Onların azmi ve başarısı ülkemizin gücü olacaktır.

Daha çok çalışarak, daha çok paylaşarak, daha çok ışık saçarak, yollarına devam ederken, TED’in hiç kimsenin, hiç bir grubun ya da hiçbir gücün değil, Cumhuriyet’in bir eseri ve kurumu olduğu da asla unutulmamalı…

 

 

10 Bin Öğrenciye Burs

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Ankara’da  düzenlenen baloda yaptığı konuşmada,  "Türk Eğitim Derneğinin el uzattığı nitelikli burs alan 3 bin öğrencimiz, derneğin gayretleri ve yardımseverlerin desteğiyle 10 bin öğrenciye çıkacak. Onlar, bu ülkenin kaderini değiştirecekler." dedi.

Pehlivanoğlu, 40 okul ve bir üniversitede faaliyetlerin sürdüğünü ve maddi imkansızlıklara rağmen başarısını sergileyemeyen öğrencilere el uzatılmaya devam edildiğini vurgulayarak, "Biz, bu çocukları ülkenin neresinde doğdular diye ayırmıyoruz. Biz, onların ailelerinin siyasi görüşlerine, kültürel yapılarına bakmıyoruz. Tek bir isteğimiz var, bayrağınızı, insanınızı, Cumhuriyeti sevin ve demokrasiye inanın." diye konuştu.

TED bünyesinde faaliyet gösteren düşünce kuruluşu vasıtasıyla Türkiye'nin geleceğine yönelik veriye dayalı araştırmalar yapıldığına işaret eden Pehlivanoğlu, gençliğin eşit ve nitelikli eğitim alması, eğitim sisteminin dünya standartlarına erişebilmesi için ciddi gayret gösterdiklerini söyledi.

Peki bu kadarı yeter mi?

Sanki daha fazlası gerekiyor!..

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?