adscode
adscode

Denklik Muamması (3)

Günlerdir denklik üzerine yazılar yazıyorum. Yazdıkça da yeni geri dönüşler oluyor. Ortada bir sorun olduğu kesin. YÖK’ün de haklı oldu noktalar var, diploma sahiplerinin de. Bir sepette üç çürük yumurta var diye hepsine çöpe atamazsınız! Çözüm: Liyakat+Güven!

aguclu@milliyet.com.tr




Hızlı karar almayı, hızlı hareket etmeyi, hızlı sonuç beklemeyi severiz.

En başta yapmamız gereken araştırmayı, planlamayı, göç yolda düzelir diyerek, en sona bıraktığımız çok olur.

İşte bu yüzden de hep sorun yaşarız.

Güven konusunda ise hiç kimse, hiç kimseye güvenmez, çünkü ağzı çok yanmıştır.

Üç kişi istismar etti diye üç bin kişinin canına okur, hepsine zanlı gözüyle bakarız.

Uyanıklığı bir marifet sayanlar, kurallara uyanlara enayi gözüyle bakar, zora düştüklerinde ise en büyük desteği onlardan isterler.

Anlayacağınız karmakarışık bir durum söz konusu.

YÖK olaya kendi çerçevesinden bakıyor ve bir kaç kötü örneği genelleştiriyor, bileğinin hakkıyla diploma alanlar ise bunu kabullenemiyor.

İşte bu konuda gelen bazı mailler:

 

. Sayın Abbas bey ben size dün de bir mesaj göndermiştim gelsinler Bulgaristan'ın Plovdiv şehrine baksınlar tıp fakültesine araştırma yapsınlar eğerki hiç okula gitmeden diploma alan bir tane Türk öğrenci bulsalar gerçekten denklik istemiyoruz

 

. Balkanlar’daki bir hukuk fakültesinde ders anlattım. 6 ana ders... Öğrenciler Türk. Türkiye'de ÖSS vs sınav kazanamayan liseyi zor bitirmiş veya emekli olmuş macera arayan tipler hukuk okuyor. Sınıf mevcudu 180 kişl,  derse gelen 3 kişi. Yaptığım sınavda kimse geçemedi. Okul sınavı iptal edip sınav yapmadan kendisi not ilan etti. Ben de ders vermeyi bıraktım. Bu tiplere Arnavutça eğitim verdik diye diploma verdiler. Aslında tüm dersleri Türkiye'den giden hocalar anlattı. Bunlara denklik mi verilsin? Tabi ki hayır...

. Bulgaristan'da 8 gün kalarak tıp bülümünden diploma alan varsa kanıtlasınlar diplomamı yırtıp atacam, bir kere Bulgaristan’da hangi okulda okuyacaksanız hiç farketmez iki kere derse gitmesen o dersi tekrar görmeden hiç bir şekilde sınava girme hakkın yok…

 

. Sayın Güçlü

Soyadınız gibi çok güçlü bir kaleme sahipsiniz. Yazdığınız makaleler köşe yazıları ve programınızın en iyi takipçisiyiz.  Ben de denklik mağduruyum. Evet yurt dışında kalış sürem benimde az ama okulda yapılan vize final sınavlarına çalışıp gidip hakkımda notlarımı aldım.

Jandarma ( O zaman TSK mensubu idik ) personeli olmam nedeniyle yurt dışına çıkış sürem bir yılda 32 günü geçemiyor. Buna bir de yaşadığımız Darbe ve Ohal dönemini de eklersek ücretsiz izinler dahi kaldırıldı.  Sınavlara giderken bile gümrük kapılarından geçmek için kurumlarımızın hakkımıza yurt dışı çıkış yasağı olmadığına dair evrak alarak gittim.
Yaptığım araştırmalarda ülkemizde bulunan Hukuk Fakültelerinde devam zorunluluğu olmadığı için çevremde bulunan arkadaşlarım bile sadece sinavlara giderek bugün hukuk diploması sahibidir.  

Buna KKTC üniversitelerde dahildir. Jandarma mensubu olmam nedeniyle jandarma okullarında normal hukuk Fakültelerinde görülen hukuk derslerinin saatlerinden daha fazla HUKUK dersleri gördüm. Ayrıca YÖK tanıdığı bir ülkenin 2 büyük üniversitesinde Hukuk dersleri aldım.
Bugün bizzat kendimin ve arkadaşlarımızın da şahit olduğu SURİYE ülkesinden gelen sığınmacıların bile sözlü ve yazılı  beyanları ile bizzat YÖK denklik belgesi aldığını gördük. Hatta bu durumu fotoğrafı bile mevcuttur.
Ülkemize ikinci sınıf insan muamelesi görmek zoruma gidiyor. O kadar çalışıp zor verdigim dersleri düşündüğümde acaba boşa mı emek harcadım diye sürekli düşünüyorum. Buna maddi ve manevi durumu da eklersek hayli bir kabarık hesap çıkıyor.  YÖK gerekli incelemeleri yaparak gerekirse fark ders çıkartıp bu kadar kişiyi mağdur etmemesi gerekir.
Bu soruna hükümetin ve gerekli mercilerin el koyması gerekiyor.
Sizin gibi güçlü yazıları olan ve gençlere her zaman örnek alan biri olduğunuzu yakinen biliyorum. Bu konuyu dile getirdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Biz denklik mağdurlarını yalnız bırakmayın.


. Sayin Abbas bey merhaba,

Eşim Rusya'dan bordo diplomali olarak diş hekimliği fakültesinden birincilikle 2008 mezun olmuş.
2010 yılında evlendik ve 2011 yılından beri her yıl YÖK'ün STS sınavına girer çıkarız ama bir sonuç yok. 1 kızım var ellerinizden öper 8 yaşında ve annesi ile dalga geçiyor ANNE YAKINDA SINAVA BERABER GIRERIZ DIYE.

Siz aslında yazınızda çok güzel bir tespit yapmışsınız fakat bu durum mutlaka çözüme kavuşmalı ve bunu ancak sizin gibi bilgili ve dürüst insanlar çözebilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    4 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (4)