adscode
adscode

Dil deyip geçmeyin!..

Devletin, kültürün, ekonominin itibarı varsa dilin de itibarı olur.

aguclu@milliyet.com.tr




Diliniz ne kadar güçlüyse o kadar güçlüsünüzdür. “Ülkeniz ne kadar güçlüyse diliniz güçlüdür” diyenler de var. Sonuçta dil sadece uluslar ve ülkeler için değil bireyler için de çok önemli. “Bir dil bir insan, iki dil iki insan” denilmesi bu yüzdendir...
Sadece okur- yazar olmak yetmez, kaç kelime ile konuştuğunuz, yazdığınız da çok önemli.
Dijital teknolojiler, pek çok konuda olduğu gibi dil konusunda da körelmelere neden oldu, olmaya da devam ediyor. Özellikle de genç nesillerde. Umarız yeterince dikkate alınır.
İşte böylesi bir ortamda Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünün düzenlediği “Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri” konulu
konferansa yönelik haber dikkat çekici geldi.
İşte dile getirilenler:
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sefer Solmaz ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Toker’in ardından sözü, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin aldı. Türkçeyi, “Türklerin konuştuğu dil” olarak tanımlayan Gülsevin, “Türk, kabile adı değildir, millet adıdır. Millet; biyolojik bir birliktelik değildir, sosyolojik birliklerdir, antropolojinin üstünde bir kavramdır. Milletin içinde her etnikten insan bulunabilir. Türk dili ve kültürü bütün Avrasya’dan, kültüründen, dilinden, dininden, alfabesinden, mutfağından, müziğinden beslenmiştir. Türk dilini, millet kavramını küçültmeyin.” dedi.
Dünyada 6 bin konuşma dili, Birleşmiş Milletlere kayıtlı 194 ülke olduğunu belirten Gülsevin, “Yaşayan diller arasında en eski dil Çince. Türkçe, dünyada 12 milyon metrekarelik bir alanda yaşıyor. Değişik coğrafyalardan beslenmek çok önemli.
Dünyada Türkiye Türkçesi konuşanların sayısı 95 milyon. Tarihin bilinen en eski gününden beri, eski dünyada bütün Avrasya’da varlığıyla dolaşan, beslenen ve besleyen bir milletiz.
Kelimelerin medeniyetini görmezden gelip etnik kökencilik yapılmamalı.
Türkçe bugün en güzel günlerini yaşıyor. İtibar görüyor. En çok talep edilen ilk 5 dil arasında yer alıyor.

Devletin, kültürün, ekonominin itibarı varsa dilin de itibarı olur.
TİKA, çok önemli bir kuruluş. Türkoloji faaliyetlerini destekliyor.
Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye dışında talep edenlere Türkçe öğretiyor.
Yurt dışında 50 yaşındaki, 20 yaşındaki insanlar Türkçe öğrenmek istiyor. Asya’dan, Afrika’dan öğrenciler Türkiye’ye gelip Türkçe öğreniyor. Yurt dışında Türk dizileri izleniyor. Film ihracatında Amerika’dan sonra ikinci sıradayız.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)