adscode
adscode

Diploma mı, Yetkinlik mi, Okul mu, Dershane mi? (10)

Yeni yılda eğitimde yeni açılımlar olur mu? Kesinlikle olmalı, çünkü mevcut sistem sorunlara sorun katmanın ötesine geçemiyor. Çözüm üretemiyor. Mesleki eğitimdeki kıpırdanma ise sadece devede kulak. Köklü bir reform şart ve şimdi değilse, ne zaman?

aguclu@milliyet.com.tr




 

Her çocuğumuza ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yetkinlik kazandıran üretim odaklı bir eğitime her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

 

Bunu gerçekleştiremediğimiz taktirde ne istihdam sorunun ortadan kaldırabiliriz ne de üretimi istenen hedeflere yükseltip sosyal refahı sağlayabiliriz.

 

Kaldı ki artık sadece üretmek yetmiyor, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek şart.

Bu yüzden gerçekleşecek eğitim reformunun önemli ayaklarından birisi de bu olmak zorunda. Yoksa günü kurtaracak değişikliklerin kimseye bir yararı olmaz…

 

Bu konuda önce devletin geleceğe yönelik olarak aldığı stratejik büyüme alanlarının saptanması gerekiyor ki, insan ve işgücü planlaması o çerçevede gerçekleşsin.

 

Örneğin tarımda, turizmde, silah sanayinde, tıpda, otomotivde ya da hangi alanda büyüyeceksek, bölgesel kalkınma planlarını da dikkate alarak o yönde ilerlemeliyiz.

 

Diplomalı işsizler değil, üreten inovatif gençler yetiştirmeliyiz.

 

Değişimi başkalarından bekleyen, başkalarının ürettiklerini kullanan, başkalarının kendisine dayattığı modelleri ya da kimliği sorgusuz sualsiz kabullenen değil, kendi istediği alanda eğitim gören, çalışan, üreten gençler yetiştiren bir eğitim modeli için daha neyi bekliyoruz ki?

Bilen varsa ne olur bize de anlatsın...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)