adscode
adscode

Eğitim bütçesi ve okul yöneticileri?..

Devletin, gelmiş, geçmiş tüm iktidarların ve velilerin bu konudaki katkıları takdire şayan. Bu noktada asıl sorgulanması gereken ayrılan bu bütçenin ne kadar verimli kullanıldığı?

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitime yine devasa bütçe ayrıldı. Peki bu parayı kim nasıl yönetecek? Para yönetmek hele hele onu en verimli şekilde kullanmak maharet, bilgi ve donanım ister. Eğitim kurmaylarımızı, okul yöneticilerimizi bu konuda yeterince donatıyor muyuz? 

Keşke gönül rahatlığı ile evet diyebilseydik. 

Yeni bir eğitim reformu düşünülürken bu konu da mutlaka ele alınmalı, Özellikle de MEB bütçesini yönetenler ve okul yöneticileri bu yönde ciddi bir eğitimden geçirilmeli ve hiyerarşik bir düzende tecrübe kazanmalarına olanak sağlanmalıdır. 

Birçok sektörde profesyonel yönetici yetiştirmeye yönelik kurumlarımız var. Üniversite sonrasında ilgili mesleklere yönelik birikim ve deneyimlerini orada kazanıyorlar. 

İlk ve orta dereceli okullar için yönetici yetiştirmeye yönelik Öğretmen Akademisi projesi de bu amaçla düşünülen ama arkası bir türlü gelmeyen önemli hayallerimizden birisi… 

Her derde çare olacak mı? 

Bilmiyoruz ama önemli bir başlangıç olur. 

Peki öğretmenlerimizi de sınav kölesi haline getiren kariyer basamakları ya da benzeri sınavların bu yönde bir katkısı olur mu? 

Evet demek mümkün değil. 

Öğretim kurumlarımızın güçlenmesi ve ileriye emin adımlarla yürümesi için dünden bugüne eğitime hep en iyi bütçeler ayrıldı. 

Devletin, gelmiş, geçmiş tüm iktidarların ve velilerin bu konudaki katkıları takdire şayan. Bu noktada asıl sorgulanması gereken ayrılan bu bütçenin ne kadar verimli kullanıldığı? 

Elbette yağan yağmur da çok önemli ama asıl önemli olan yağan o yağmurun ne kadarını toplayabildiğimiz ve hangi amaçlar için kullandığımız?.. 

Çocuklarımıza hiç bir yetkinlik kazandırmayan, eğitimin iyileşmesi için değilde yarışı daha da körüklemek için sınav sektörüne her yıl milyarlar akıtan bu sistemle yola edemeyiz. 

Okullarımızda günde 500 test çözen mutsuz öğrenciler ve hayaline kavuşamayan bireyler yetiştirmeye devam mı edeceğiz yoksa yeni arayışlar içerisine mi gireceğiz? Ne olur artık karar verelim...

Kalabalık okullarda devasa eğitim bütçeleri oluştu ve bu konuda hiçbir birikimi olmayan ellere emanet edildi. Tıpkı çocuklarımız gibi!.. 

Mum önce dibine ışık vermeli. 

Kendine çare üretemeyen bir eğitim sistemi ülkeyi nasıl aydınlatır?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?