adscode
adscode

Eğitim Estetik Değerler de Kazandırmalı

Eğitim adına verilen her ders, öğrenilen her bilgi yaşam kalitemizi yükseltmiyorsa, ülke refahına ve evrensel değerlere katkıda bulunmuyorsa orada bir sorun var demektir...

aguclu@milliyet.com.tr





Yaşadığımız kentlarin mimarisinden, aldığınız ürünlerin tasarımından, doğadaki peyzajdan, izlediğimiz dizilerden, giydiğimiz elbiseden kısacası sokağa çıktığınızda gördüğünüz her kare gözünüzü tırmalıyor mu yoksa “işte bu” mu dedirtiyor?..
Eğitim bir yaşama sanatıdır ve her şeyden önce hayatımızı güzelleştirmeli bizi mutlu etmelidir. Sonuçta eğitim adına verilen her ders, öğrenilen her bilgi yaşam kalitemizi yükseltmiyorsa, ülke refahına ve evrensel değerlere katkıda bulunmuyorsa orada bir sorun var demektir...
Öğrencilerimiz yaşadıkları köyleri, kasabaları kentleri, tarihiyle, kültürüyle, sokaklarıyla ne kadar tanıyor, ne kadar sahip çıkıyor?..
Olabildiğince demek isterdik ama maalesef çok yi tanıdıklarını söylemek abartılı olur. Peki kabahat onların mı kesinlikle hayır!
İşte bu yüzden, dünü dünde bırakıp, bundan sonrasında yaşadığımız kentlere herkesten önce öğrencilerin sahip çıkması için estetik değerleri de eğitimin bir parçası haline getirmeliyiz.
Sınav ve diploma odaklı eğitim anlayışımızı, yaşam ve üretim odaklı eğitime dönüştürmek için hala neyi bekliyoruz anlamak mümkün değil.
Yılda 10 milyondan fazla çocuğumuz sınavlara giriyor, yine her yıl milyonlarcası diploma alıyor ama bu çerçeveden baktığımızda çok işe yaradığını söylemek abartılı olur!..
Yaşadığımız kentlerin hali ortada.
Estetikten yoksun arabesk bir mimari, giderek betonlaşan bir doğa, bakımsız caddeler/sokaklar, giderek yok olan kentlilik bilinci ve kent kültürü!
Oysa eğitim kurumlarının en temel görevlerinden birisi de iyi yurttaşlar yetiştirmektir. Yani doğasına, kültürüne, insanına, değerlerine, yasalarına sahip çıkacak bireyler yetiştirmektir
Bu neden mi çok önemli?
Çevresine sahip çıkmayanlar, yarın başka değerlere karşı da duyarsızlaşabilir!.
Mum önce dibine ışık vermeli yani alınan eğitimin önce bireye ve çevresine yararı dokunmalıdır!..
Yaşadığımız kentler, eğer bizim kentlerimizse, onlara önce biz sahip çıkalım, onlarla gurur duyalım, koruyalım, en iyisi olması için çaba harcayalım.
Bu ona o kadar zor olmamalı...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!