adscode
adscode

Eğitim Kazanı Fokur Fokur!

Eğitimde sular durulmuyor. Okullar açıldı, sınavlar başladı, öğretmenlere aşı sözü verildi, kadro sayısı ve dağılımı can sıktı. Üniversitelerin ne zaman açılacağı tam bir muamma ve yükseköğretim kurumlarındaki keyfi kadrolaşmaya, YÖK nihayet “dur” dedi!..

aguclu@milliyet.com.tr




Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 1 milyon 259 bin öğretmen ve çalışanın aşılanması konusunda Sağlık Bakanlığı'na liste ulaştırdıklarını ve aşılamanın başladığını anımsatarak, "Yaklaşık 80 bin öğretmenimiz aşılandı. Tedarik süreci hızlandığında aşı süreci de hızlanacak." hatırlatmasında bulundu.

Akla gelen ilk soru ise şu:
Peki ama ne zaman?..
Eğitim çalışanlarına aşılama süreci, eğitimin iyice yoğunlaştığı şu günlerde bir an önce hızlanmalı ve aşı takvimi, “tedarikler” ölçüsünde hemen açıklanmalıdır. Çünkü, tedirginlik had safhada!..

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın bu konudaki tespit ve önerileri çok çarpıcı:
“Her gün onlarca insanın Covid-19 salgını nedeniyle vefat ettiği bir dönemde, 38 günlük bir planlamayla eğitim emekçilerinin iki doz aşısı tamamlanabilecekken bu yapılmadan okulların açılmış olması, MEB’in kamusal sorumluluğu yerine getiremediğinin de bir göstergesidir.

Eğitim bileşenlerinin sağlıklarını riske eden bu yanlış uygulamalara karşı tutum almayı toplumsal bir sorumluluk olarak gördük ve görüyoruz.

Dün olduğu gibi bugünde sadece eleştirilerimizle değil, önerilerimizle de kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak MEB’in eğitim kamuoyuna sorumluluğunun bir gereği olarak her hafta yapacağı açıklamalarla il ve ilçe düzeyinde eğitim emekçilerine yapılan aşı sayısı, okullara aktarılan maske ve hijyen malzemeleri sayısı, okullarda vaka sayısı, karantinaya alınan okul sayısı verilerini paylaşmasını talep ediyoruz.

Sendika olarak yüz yüze eğitimin sürdüğü okullarda önlemlerin alınmasını ve tam zamanlı yüz yüze eğitime sağlıklı ve güvenli bir geçişin olmasını sağlamak için COVID-19 salgınının okullardaki yansımalarını ortaya koyan sahadan topladığımız verileri kamuoyu ile paylaşacağız.

Öncelikle aşı olmak üzere tüm tedbirlerin bir an önce alınması, sağlıklı ve güvenli eğitim için mücadelemiz artarak sürecektir…”

Sendikaların bu konudaki duyarlılığı ve destekleri önemli. MEB, keşke bu işbirliğini daha da pekiştirse!..

Eş, Dost, Ahbap Yapılanmasına Son!
YÖK bile üniversitelerdeki adrese teslim kadro tahsisine isyan etti!

Bundan böyle, üniversite ilanlarında, adaya yönelik ayrıntılı bilgilerle yer verilmeyecekmiş?

Liyakat, fırsat eşitliği, rekabet ve kaliteyi artırmak amacıyla Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının ilanlarında, artık özel şartlara yer almayacakmış!

Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra mı?

Peki ya bu yönetmele üniversiteleri babasının çiftliği gibi kullananlar, kadro ve unvan alanlar ne olacak?

Madem yapılanlar yanlıştı, yapanın yanına kar mı kalacak?..

İşte YÖK’ün bu yöndeki açıklaması:
1- Yeni YÖK olarak ilk kez hayata geçirdiğimiz “YÖK Akademik Kariyer Liyakat” Projemizin tanıtım toplantısında bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduğumuzu belirterek bunları engellemeye yönelik “düzenlemeler” yapacağımızı ifade etmiştik.

2- Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızın akademik kadro istihdamında “liyakat ve fırsat eşitliğini” artırmak amacıyla "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği"nde yaptığımız düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/03/20210309-4.htm

3- Yaptığımız bu çalışma neticesinde; Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak.

Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek.

4- Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve “fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen” bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?