adscode
adscode

Eğitim mi, Turizm mi?..

Hemen her sektör çok önemli. Sağlık tarım, güvenlik, doğa, dış politika, spor, sanat, ticaret! Tıpkı dersler gibi hiçbiri, bir diğerinden çok daha önemli ya da önemsiz değil. Konjektürel duruma göre bazen biri, bazen diğeri öne çıkabiliyor. Şu anda ise ilişkilendirilen iki şey var. Eğitim ve turizm!..

aguclu@milliyet.com.tr




Gelen algı, eğitimin turizm için feda edildiği yönünde. Her yer açıkken okulların kapalı olması ona bağlanıyor. Ne kadar doğru? O, ayrıca tartışılır!..

Peki turizm mi yoksa eğitim mi ekonomiye daha çok hareketlilik kazandırıyor?

Yabancı turist yeterince olmadığı için içimize döndük. O zaman iç turizm ile eğitim sektörünün ekonomimize kazandırdığı katma değeri kıyaslamak çok daha doğru olacaktır!

Eğitim için telafuz edilen para 100 Milyar Dolar!
Peki ya iç turizmin yarattığı yatma değer? Üçte biri olsa ona bile razıyız!..

Turizmciler, "efendim siz sadece, kendimize değil, 40'ı aşkın tedarikçi sektöre de ivme kazandırıyoruz3 diyorlar. Haklılar.

Peki aynı durum hatta daha fazlası ğitim için söz konusu değil mi?
Okulların açılmasına günler kaldı ve okul alışverişi yapan neredeyse  yok gibi!..
Esnaf adete kan ağlıyor. Tek fark, onlar, turizmciler kadar seslerini duyuramıyoruz!

Sen de mi eğitime ticari gözle bakanlar kervanına katıldın diye aklından geçirenlere, hemen cevap vereyim. Asla ama eğitim çarkının dönmesi ve daha iyiye gitmesi için  olayın ekonomik yönünü de düşünmek zorundayız!..

Doğru olan ne?


Eğitim kurumlarında 21 Eylül'den önce yüz yüze eğitim olacak mı, olmayacak mı?
Devlet okulları için risk taşıyan koşulla, özel okullar için önemsiz mi?
Etüt merkezler, ana okulları, dersaneler, rehabilitasyon merkezleri ile okullar arasında ne farklılık var ki, farkı uygulamalı söz konusu!

Hijyen koşulları sağlayan ve her türlü riski minimize eden kentlerde model uygulamalar olabilir ama kırmızı bölge ilan edilen merkezlerde bile farklı uygulamalara gidilmesi ne anlama geliyor?

Hemen her gün, bir biriyle çelişen uygulamalara yönelik, o kadar çok mesaj geliyor ki, işin bu kadar içinde olmamıza rağmen şaşkınlıktan bazen bizim de ağzımız açık kalıyor!..

Eğitim takvimi, her yerde, elbette farklı uygulanabilir ama koronayla mücadele keyfe keder olamaz, her yerde aynı titizlikle ele alınmak zorunda!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)