adscode
adscode

Eğitimde çareyi uzaklarda aramayın!..

Öğrencisinden öğretmene, velisinden politikacısına, işvereninden çalışanına hemen herkesin daha iyi bir eğitim isteği söz konusu. Peki o zaman neden sürekli patinaj yapıyoruz? Çünkü, birbirimizi yeterince dinlemiyoruz...

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitimde çareyi uzaklarda aramayın!..

Eğitimde çok sorunlarımız var ama hiçbiri çözümsüz değil. Çare ise çok uzaklarda değil en yakınımızda. Çözüm arayışında olanlar keşke biraz da öğrenci, öğretmen ve velilere kulak verebilseler. İşte o zaman boşa kürek çekmekten kurtulurlar!..

Bir dersin gerekliliğini öğrenciye doğru anlatamazsanız, o dersi öğrenciye öğretmezsiniz...

Bir sistemim mantığını ve müfredat programının önemini öğretmenlere inandıramazsınız, o sistemin sürdürülebilir olması mümkün değil...

Bir anne, babanın çocuklarına bırakacağı en iyi mirasın eğitim olduğunu, örnekleriyle onlara gösteremezseniz, içlerinden eğitime boşa harcanan zaman olarak bakanlar çıkabilir...

Politikacılara sınav ve diploma için değil de, yaşam için eğitimi, insan gücü ve istihdam planlamasını, üretim odaklı eğitimi, ilgi, yetenek ve istekleri merkeze alan bireysel eğitimi iyi anlatamazsanız hata yapmaları kaçınılmaz olur...

Öğrencisinden öğretmene, velisinden politikacısına, işvereninden çalışanına hemen herkesin daha iyi bir eğitim isteği söz konusu. Peki o zaman neden sürekli patinaj yapıyoruz? Çünkü, birbirimizi yeterince dinlemiyoruz...

Zorunlu eğitim süresi ve Cumhuriyet tarihi boyunca sürekli değiştirilen eğitim modelleri üzerine iki anket yaptık, çok farklı tespit ve öneriler geldi. İşte onlardan bazıları:

- 12 yıldan sonra okumayacak bir kişinin o saatten sonra bir işe yönelmesi zor. 8 yıl temel eğitimden sonra herkes yolunu çizmeli.

- Bu noktada eğitim ve öğretim ayrımını iyi yapmalıyız. Zorunlu öğretim 5 yılı geçmemelidir. Temel Türkçe+Matematik+Yüzme+Beden Eğitimi+Ahlak+Görgü ve Toplum Kuralları şeklinde olmalıdır. Daha sonrasında isteyen öğretimine devam etmelidir. Eğitim ise sürekli olmalıdır.

- Sınıfta kalma diye bir kavramın olmadığı bir sistemde 4 sene lise çok fazla. Ayrıca Lisede ders saatleri azaltılmalı.

- Öğrenci okumak istemiyorsa. Zorlamanın bir anlamı yok.

- 1 yıl okul öncesi 8 yıl da ilk ve ortaokul zorunlu olmalı. Ondan sonrası, hem okumak istemeyene zarar hem de onu zorla okutan devlete zarar.

- İlkokul sonrasını rahat bıraksınlar. Okuma yazmayı 4 işlemi zor öğrenen birisini 18 yaşına kadar okul sıralarında tutmak liseyi bitirince de kazanamayacağı bir sınava zorlamak işsiz nesiller getirdi. Bu ülkenin sadece öğretmene doktora değil sanayiciye tesisatçıya boyacıya da ihtiyacı var.

- Okul öncesini zorunlu eğitime eklememiş olmanız büyük bir hata .

- Köyde çiftçi, sanayide çırak olsun istiyorsak 6 seneden fazla zorunlu eğitim olmamalı.

- Hayvancılık ve tarımın bu ülkede yok olmasının tek nedeni 12 yıllık kesintisiz eğitimdir.

- Bence okumak isteyenler, okuyup gidiyor. Okuyamayanları zorla okutmak saçma.

- Okumayanlar küçük yaşta (çocuk isçi demeyin) üretim elemanı olarak yetişir.

- Meslek liseleri ülkenin ihtiyacına göre yeniden yapılandırılmalı ve özendirmelidir.

- Çocuklar 18 yaşına kadar mecburi okuyor ondan sonra elleri hiçbir işe yakışmıyor. 18 yaşından sonra çırak desen olamıyor.

- Herkes lise okumak zorunda değil. Okumada gözü olmayan öğrenciler yüzünden verimli ders işlenemiyor. Herkes lise okuyacak diye bugün bu kadar hiçbir işten anlamayan işsiz gençlerimiz var.

- Sadece süre üzerinden bir model oluşturulmaz. Bunların muhtevasına bakarak değerlendirme yapılırsa sağlıklı bir neticeye ulaşılabilir...

- Çocuklara liseyi zorunlu tutarak akademik başarısı düşük olan öğrencinin meslek öğrenme çağında bu fırsat elinden alınıyor. Sonrası ise işsiz lise veya üniversite mezunu.

- İlköğretim zorunlu olup lise zorunlu olmamalı. El becerisi iyi olan dersle ilgisi olmayan öğrenciler çıraklıkta okuyup küçük yaşta mesleğini öğrenmeye başlamalı.

- Eskisi gibi sadece ilkokul zorunlu olmalı. Ortaokul meslek okulları açılmalı. Lise kesinlikle zorunlu olmamalı ve mevcut liselerin %80'i mesleki teknik liselere dönüştürülmeli. Apartman dairesine açılan öğretim üyesi bile olmayan üniversiteler kapatılmalıdır.

- Lisenin zorunlu olup olmaması tartışılabilir ama okul öncesi eğitim mutlaka zorunlu olmalı.

- Araştırmaların tümünde şu an ki sistem olan 4+4+4’ü beğenen insanlar hep en az seviyede olduğu halde, ülkede bunun inatla uygulanmaya çalışılması çok ilginç değil mi?

- Bakanlığımız bir anket yapsa 700 bin öğretmenim %90’nı aynı şeyi söyler ama eğitimle ilgili hiçbir konu öğretmene danışılmaz, gelenek böyle...

- Top oynamayan takımın performansını mı tartışacağız? Üretim olmadan eğitim her zaman eksik kalacaktır.

- Eğitimin süresi ve modeli değil kalitesi önemli. Bilimsel müfredat, liyakatli öğretmenler, sanat, spor ve felsefe, düşünmeyi ve farklı açılardan bakmayı öğretmek, merak duygusunu geliştirmek çok önemli...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?