adscode
adscode

Eğitimde çelişkili tespitler. Peki hangisi doğru?

Okulda olması gereken öğrenci okulda olmalıdır. Bu bir anayasa emridir ve hiç ama hiç kimse bu konuda müsamaha gösteremez.

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitim Sen'in, “2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu” raporu ilginç verilerle dolu. Okullaşma artıyor mu, azalıyor mu? MEB artıyor diyor, rakamlar tersini söylüyor. Sayısal veriler bir yana kalite en önemli sorunlardan biri haline geldi. 

Eğitim Sen’in durum tespit raporunda çok fazla ayrıntı var. Raporun tamamını haber sayfalarında bulabilirsiniz, ben sadece çok ilginç bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum: 

“Eğitim kademelerine göre okullaşma oranlarına bakıldığında eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında örgün eğitim 12 yıla çıkarılmasına rağmen, okullaşma oranları açısından hedeflerin çok gerisinde kalındığı görülmektedir. 

Okullaşma oranları açısından son dokuz yılın en dikkat çekici özelliği ilkokulda okullaşma oranının yüzde 98.86’dan yüzde 93.16’ya düşmesi, ortaokulda okullaşma oranının yüzde 93.09’dan yüzde 89,84’e gerilemesidir. 

Bölgesel eşitsizlikleri ve cinsiyetler arası eşitsizlikleri okullaşma oranlarındaki değişim üzerinden daha net görmek mümkündür. 

Okullaşma oranları dikkate alındığında özellikle okulöncesi ve ilkokul açısından Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz illerinin önemli bir bölümü Türkiye ortalamasının altındadır…” 

Zorunlu eğitim çağında çok fazla “kopuş” olduğu biliniyor ama bu kadar yüksek oranlarda olması dikkat çekici. Daha da önemli okulda olması gereken öğrenciler nerede?.. 

Okulda olması gereken öğrenci okulda olmalıdır. Bu bir anayasa emridir ve hiç ama hiç kimse bu konuda müsamaha gösteremez. 

Bu önemli konu umarız yeterince ciddiye alınır!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?