adscode
adscode

Eğitimde Nasıl Fark Yaratırız?

Eğitimde ölçülebilir ve kıyaslanabilir başarı çok önemli. Yani içeride çok iyi olmak yetmez, dünya sıralamalarında en önlerde yer almak gerekir. Peki bunu başarabiliyor muyuz? Maalesef hayır! Çünkü öyle bir derdimiz yok! ..

aguclu@milliyet.com.tr




Bir okurumuz, şu notu göndermiş:
"PISA sonuçlarına göre fen, matematik, okuma becerileri gibi teorik derslerde dünyada en başarılı lise eğitimi veren 5 ülke varmış. Bunlar; SİNGAPUR, JAPONYA, ESTONYA, ÇİN, FİNLANDİYA. Türkiye 72 ülke içnde en son sıradaymış! Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuya dikkat etmesi gerekmez mi? JAPONYA, ÇİN, SİNGAPUR, bu başarıyı, nasıl sağlıyor acaba? Milli Eğitim'in bu konuyu araştırması şart!"

Evet bu ülkeler, kendi içlerinde ciddi eğitim reformları gerçekleştirdiler ve işi sıkı tutuyorlar. Örneğin hiç birinde, 7, 8 zayıfı olan öğrenci sınıf geçmez, örneğin hiç birinde öğrenci affı olmaz, örneğin hiç birinde üç matematik sorusuyla mühendislik fakültesine girilmez, örneğin hiç birisinde parayı bastıran diploma almaz, örneğin hiç birisinde tek hedef sınavlar değil!..

Yukarıda örnekleri fazlasıyla artırmak mümkün.
Kalite adına verdiğimiz her taviz, sıralamamızı daha da aşağıya çekiyor. Ve maalesef bu huyumuzdan asla vazgeçmiyoruz.
Buna bir de son yıllarda hızla büyüme sevdası eklendi. Sayılar sürekli katlanıyor ama kalite yerlerde sürünüyor.
İnsan gücü planlaması ise yok denecek kadar az.
Neredeyse her öğrenciyi, üniversite kapısına getirip, kaderiyle baş başa bırakıyoruz. O da yetmedi şimdi aynı eziyeti üniversite mezunlarına da yaşatıyoruz.
Kimileri LGS, kimileri YKS, kimileri de KPSS girdabında yok olup gidiyor.
MEB'in, YÖK'ün, ÖSYM'nin öncelikle bu sevdadan vazgeçmesi gerekir.

Yani sınav odaklı eğitimden, kişiye özel eğitime yönelmesi şart.
Nasıl ki her birey farklı ilgi, yetenek ve hayallere sahipse, eğitim de aynı esnekliğe sahip olmalı ki, kişiyi hayata çok daha donanımlı hazırlayabilsin...

Her ülkenin gelenekleri, beklentileri ve dünya duruşu farklı olduğu için eğitime bakış açıları da farklı olacaktır. Bu yüzden, farklı ülkelerdeki başarılı modelleri yerine kendi modellerimizi yaratmalıyız. Köy enstitüleri ve Anadolu liseleri bu konuda başarılı örneklerdi, her ikisini de yok ettik. Peki, bize özgü yeni modeller bulunamaz mı? Elbette bulunur ama kafa yormak ve eğitimin önemine inanmak gerekir. İşte bizde eksik olan bu!
Eğitimin insan ve ülke yaşamındaki değerine bir inansak gerisi gelecek ama bir türlü o noktaya varamadık!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)