adscode
adscode

Eğitimin geleceği, MEB, YÖK ve ÖSYM

Pek çok sorun var ama en önemlisi, hiçbir objektif yönü bulunmayan sınavlar ve şişirilmiş notlar!

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitime, dolayısıyla da gençlerin geleceğine yön veren tüm kurumlar ortak bir platform oluşturulmalı ve birbirini tamamlayan ortak kararlar almalılar. Yoksa, sadece bugünü değil, yarını da sıkıntıya sokmuş oluruz. 

MEB, YÖK ve ÖSYM, her ne kadar aksini iddia etse de, yeni öğretim yılı öncesinde sancılı bir eğitim süreci yaşanıyor. 

Pek çok sorun var ama en önemlisi, hiçbir objektif yönü bulunmayan sınavlar ve şişirilmiş notlar! 

Takdir, teşekkür almayan yok gibi! Sınavların üzüleni ise sevinenlerden onlarca kat daha fazla. Hormonlu notların, lise ve ve üniversiteye girişte dikkate alınması ne kadar adil?.. Twitter üzerinde yaptığımız bir ankette şu soruyu sorduk: 

“Orta Öğretim Başarı Puanı (OÖBP) olarak üniversite giriş sınavlarında, diploma nota olarak da liselere girişte dikkate alınmasını doğru buluyor musunuz?” 

İki cevap şıkkı vardı. 

İlki “Kesinlikle doğru bir karar”, ikincisi ise “Kesinlikle yanlış bir karar” şeklindeydi. Binlerce katılım oldu ve sonuç, yüzde 87 ikinci şıkkı yani “Kesinlikle yanlış bir karar” dedi. 

Herhangi bir konuda olduğu gibi bu konuda da yüzde 87 “hayır” diyorsa, söz konusu uygulamayı bir kez daha düşünmekte sonsuz yarar var! 

Okul içi başarı elbette önemli ama bugünkü haliyle değil! Çünkü, bugünkü koşullarda objektif bir ölçme değerlendirme söz konusu değil! 

OÖBP uygulamasında, kazanıp da kayıt yaptırmayan adayın puanı da artık düşmemeli! Çünkü yerine başka öğrenci alınıyor! 

Eğitimde çok şeyler değişti ama nedense MEB, YÖK ve ÖSYM hala kendilerini yenilememekte ısrar ediyor! 

Öğrencinin lehine kararlar yerine, onları mağdur edici konularda ısrarcı olmaktan ve bu yönde kararlar olmaktan, hata yapmaktan vazgeçmiyor!

Yapacak çok iş var...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)