Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Kapıda bekleyen 3 milyon aday varken 34 bin kontenjan boş kaldı. Puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin adaydan, 1 milyondan fazlası hiç tercihte bulunmadı. Tercih yapsalardı pek çoğu üniversiteli olurdu!
160 soruda yarım neti olanın bile üniversiteye girebildiği sistemde 25 bini lisans bölümlerinde olmak üzere 34 bin kontenjan boş kaldı.
Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayı 100 binin çok üzerine çıkarsa hiç şaşırtıcı olmaz.
Bu yüzden ilk yerleştirme de hiçbir yere giremeyen öğrenciler için yeni bir şans söz konusu.
Hemen pes etmeyin kesin kayıtlardan sonra yapılacak ek yerleştirmeyi mutlaka yakından takip edin...
Neden mi?
Sağlık bilimlerinde eğitime, hukuktan mühendisliklere kadar her puan aralığında boş kontenjanlar var da o yüzden.
Asıl önemli olan bugün üniversiteli olma sevinci yaşayan gençlerimizden kaçı gelecek yıllarda tekrar sınav girecek,
kaçı girdiği bölümden mezun olacak, kaçı mezuniyetten sonra öğrenim gördüğü alanda bir iş bulacak? Ne kadar maaş alacaklar? Geleceğe onlar ümitleri ne kadar artacak?..
Sınav sonuçları, kimilerine göre tam bir başarı tablosu, kimilerine göre ise tam bir hezimet.
Kontenjanların dolmasından mutlu olanlar yüksek öğretimde çağ atladık derken, bir kaç netle üniversiteli olmanın bir utanç kaynağı olduğunu dile getiriyorlar. Eğitimin dibe vurduğunun bir göstergesi olduğunu iddia ediyorlar…
Rakamlarla YKS?
İşte 2024 YKS ve yerleştirme sonuçları ile ilgili bazı satır başları:
2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı.
. Devlet üniversitelerinde örgün (açıköğretim programları hariç) yükseköğretim programlarına tahsis edilen 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257’si doldu.
. Puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205 aday tercihte bulundu ve toplam 987 bin 388 aday yerleştirildi.
. Dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük veri gibi stratejik alanlarda yeni devlet üniversitelerinde yeni açılan 73 yeni programın 2.225 kontenjanın tamamı doldu.
. Devlet üniversitelerinin örgün önlisans programlarının 278 bin 261 olan genel kontenjanının tamamı doldu.
. Yerleştirme puanı hesaplanan kadın aday sayısı 1.462.782 iken, erkek adayların sayısı 1.292.519 olarak kaydedildi.
. Yerleştirmeye başvuran adaylar arasında ise 886.885 kadın aday ve 783.320 erkek aday yer aldı.
. 542.589 kadın aday bir programa yerleşirken, erkek adaylar arasında bu sayı 444.799 olarak gerçekleşti.
. Üniversitelere yerleşen kadın öğrencilerin oranı toplam yerleşenlerin yüzde 55'ini oluştururken, erkek adaylar yüzde 45'lik bir paya sahip oldu.
Boş kontenjanlar?
Birinci yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara bakıldığında tıptan diş hekimliğine, mühendisliklerden hukuka,eğitimden mimarlığa kadar hemen alanda açık var.
Peki bu açık neden oluştu?
Örneğin bazı puan türlerinde, barajı geçen yeterince aday olmadığı için böyle bir boşluk kaldı, kimileri ücretler çok yüksek diye ilgi görmedi, genetik ve mololekiler biyoloji gibi dünün bazı popüler mesleklerinden mezun olanların işsiz kalması adayların o bölümleri seçmemelerine neden oldu, kimi yüksek puanlı adayların mezuna kalması ve sınava reklam için giren öğretmenlerin tercih yapmamaları göz önünde bulundurulmağı için böylesi bir tablo yaşandı...
Ek yerleştirme sonrasında da o bölümlere girmek için can atan ve binde 1’lik puanlarla o bölümlere girme hakkını kaybeden adaylar için yeni bir düzenleme gelir mi?
Çok zor!
Çok önceden düşünülmesi gerekirdi. Açıkta kalanlara bu hak tanınır da, yerleşenlere tanınmazsa böylesi bir süreç bir çok hukuki sorunu beraberinde getirir!
Bu da ne YÖK’ün ne de ÖSYM’nin hoşuna gider. Çünkü öngörüsüzlükleri öne çıkmış olur!..