adscode
adscode

Geleniyle, Gideniyle Beyin Göçü?..

Beyin göçü, sadece tersine olmuyor. Bizden giden kadar, bize gelen de var. Asıl önemli olan gelen ve gidenlerin nitelikleri ve gittikleri, geldikleri ülkeler?..

aguclu@milliyet.com.tr




Beyin göçü, sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli akademik problemlerinden birisi. ABD, İngiltere, Fransa, Kanada gibi ülkeler, bu işin kaymağını yerken, bizim gibi ülkeler önemli kan kaybediyor.

 

Neden? Çünkü, bizim en iyiler yurtdışına giderken, bize dışarıdan gelenler en iyiler mi işte o tartışılır.

 

Yine aynı şekilde, bizden giden en iyilerin amacı ile bize gelenlerin amaçları ne kadar örtüşüyor ona bakmak gerekir.

Bu çerçeveden bakıldığında, beyin göçü, geleniyle, gideniyle, karşılıklı olarak hep devam edecektir.

Bize gelen yabancı öğrenci sayısı 150 bin civarında ve çoğu üçüncü dünya ülkelerinden, bizden gidenlerin adresi ise başta Amerika ve Avrupa olmak üzere yükseköğretimde en iddialı ülkeler.

Önceki yıllarda Balkan ülkeleriyle, Türki Cumhuriyetlere de bir ilgi vardı ama denklik nedeniyle giderek azalıyor.

Giden sayısı ise resmi rakamlara göre 200 bin gayri resmi rakamlara ise sanki daha çok!

 

İşte böylesi bir ortamda CHP Ankara milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Levent Gök, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği bazı sorular sordu.

Gelin önce gerekçesine, sonra da sorulara göz atalım. Cevap verildiğin de, cevapları yine sizinle paylaşalım!

 

Gerekçe?

 

Teknolojik gelişmişliğin hayati önem taşıdığı çağımızda gençlerimizin yaratıcı gelişimine katkı sunan yarışma, sergi ve gösterilerin ezici çoğunluğunda yabancı firmaların sponsor olduğu görülmektedir.

Yüklü devlet destekleri alan ve teknoloji devi olarak tanımlanan yerli şirketlerin sözü geçen gelişimsel faaliyetlere yeterince destek vermemesi sebebiyle gelecek vadeden gençlerimiz yabancı şirketlere bağımlı kalmakta, ülkemizi gelecekte kalkındıracak çocuklarımız yurtdışında faaliyet gösteren şirketlerce keşfedilmekte, finanse edilmekte ve beyin göçüne teşvik edilmektedir.

İlerde ülkemize katma değer sağlayacak genç beyinleri Türkiye’de değerlendirebilmek için teknoloji firmalarının devlet kurumlarıyla ortaklaşa çalışmalar yürütmeleri ve gelecek odaklı yatırımlar yapmaları gerekmektedir.

Bu firmalara gelişim faaliyetlerine katılım şartı, gençlerin içinde bulunduğu projelere sponsorluk kotaları konması suretiyle beyin göçünün tersine çevrilmesi mümkündür. Konuya ilişkin verdiğim soru önergesi değerlendirmeniz dileğiyle ektedir.

 

Sorular

 

1. 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında teknoloji üreten firmalara verilen devlet desteklerini açıklar mısınız?

2. 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yerli teknoloji firmaları gençlerin katılımıyla düzenlenen teknoloji yarışmaları, sergi ve gösterilere hangi oranda sponsorluk vermiştir? Firmaların bu süreçte sözü geçen aktivitelere aktardığı yardım kaç Türk Lirası’dır?

3. 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yabancı teknoloji firmaları gençlerin katılımıyla düzenlenen teknoloji yarışmaları, sergi ve gösterilere hangi oranda sponsorluk vermiştir? Firmaların bu süreçte sözü geçen aktivitelere aktardığı yardım kaç Türk Lirası’dır?

4. 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında Türkiye’deki teknolojik aktivitelere katılımda bulunan yabancı firmalar sözü geçen süreçte kaç Türkiye Cumhuriyeti yurttaşını istihdam etmiştir? İstihdam edilen yurttaşlarımızın yaş ortalamasını açıklar mısınız?

5. Yerli teknoloji firmalarına verilen devlet desteklerinde gençlere yatırım yapılması için herhangi bir zorunluluk getirilmekte midir?


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)