adscode
adscode

Gençler mutluysa, ülke de mutludur!

Gençlerin mutluluğu çok önemli. Eğer onlar mutluysa, aileleri ve dolayısıyla ülke de mutludur. Dünya genelinde yapılan bir araştırma da bunu pekiştiriyor!

aguclu@milliyet.com.tr




Çarpıcı bir başka sonuç ise gençlerin çevreye olan duyarlılığı artarken, stresin de tavan yapması!..

Gençlerin, Türkiye ve dünya genelindeki nabzını değerlendirmek için gelin önce şu habere bir göz atalım:

Kurumsal risk ve finansal danışmanlık hizmetleri veren, 150’den fazla ülkede yer alan global üye firma ağı Deloitte, 2021 Y ve Z Kuşağı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Global katılımcılara bakıldığında Y kuşağının yüzde 41’i ve Z kuşağının yüzde 46’sı çoğu zaman kendini stresli hissediyor.

Türkiye’de ise sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 65 olan bu oranlar ortalamanın üstünde. Stres sebeplerinin başında finansal durum, aile refahı ve iş olanakları geliyor.

Globalde “İşverenim bu süre boyunca zihinsel sağlığımı destekleyecek adımlar attı” diyenlerin oranı yüzde 38 olurken, Türkiye’de bu oran yüzde 45.

Salgın, finansal gelecekle ilgili belirsizliği artırıyor. Türkiye’deki Z kuşağının yüzde 62’si finansal gelecekleriyle ilgili strese girdiklerini söylüyor.

Türkiye’deki Z kuşağının en büyük endişeleri, işsizlik, cinsel taciz ve gelir eşitsizliği. Dünyada ise ilk üçte iklim, işsizlik ve sağlık var.

Çevre bilinci artıyor

Türkiye’den Y kuşağı katılımcıların yüzde 83’ü, Z kuşağının da yüzde 76’sı gelirin eşit dağıtılmadığını düşünüyor.

Türkiye’den Y kuşağının yüzde 36’sı, Z kuşağının yüzde 28’i “gelir eşitsizliğini dile getiren/azaltacak politikalar uygulayan siyasetçilere oy verdim/onları destekledim” şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye’de Y kuşağının yüzde 37’si, Z kuşağının yüzde 33’ü, salgından sonra daha fazla insanın çevre ve iklim konularında harekete geçmeye istekli olacağına inanıyor.


Bizim gençler daha stresli

Araştırma sonuçları ilginç ama bizdeki rakamlar çarpıcı.
Gençlerimizin kaygı sıralamasının en tepesinde işsizlik var ve adil olmayan gelir dağılımı var. Bu konuda onlara daha çok kulak vermemiz gerekir. Özellikle de okumuş işsizlere. Çünkü onların hayal kırıklıkları daha derin oluyor...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?