adscode
adscode

Gençler neden gidiyor ya da neden gitmek istiyor?

Araştırmalara göre gençlerin yüzde 72,9'u fırsatını bulursa başka bir ülkede yaşamak istiyormuş.

aguclu@milliyet.com.tr




Günümüzde bir ülkenin en büyük zenginliği iyi yetişmiş enerjik, üretken ve bir o kadar da vizyoner gençleridir. Biz de fazlasıyla var. Peki hak ettikleri değeri görüyorlar mı? Evet demek çok zor. Gözlerinin dışarıda olmasının nedeni de bu. 

Araştırmalara göre gençlerin yüzde 72,9'u fırsatını bulursa başka bir ülkede yaşamak istiyormuş. 

Şaşırdık mı? 

Hayır. 

Daha önce de benzeri araştırmalar yapılmış ve benzeri sonuçlarla karşılaşmıştık. Peki, şimdi değişen ne? 

Eskiden düşünüyorlardı, şimdi gidiyorlar. 

Hemen her ay yüzlerce mühendisimiz, doktorumuz, doktoralı bilim insanımız yurtdışına göçüyor. Beyin göçü, biz de var da diğer ülkeler de yok mu? 

Hemen her ülkenin benzeri sorunlar var ve önüne geçmek de çok kolay değil. 

Günümüz gençleri, dünyayı minik bir köy gibi görüyor ve yaşamak istedikleri her yeri kendisi için ikinci bir vatan olarak değerlendirebiliyor.. 

Onları, özellikle de beyin takımını tutmanın yolu ise sadece yüksek maaştan değil istedikleri ortamı sağlamaktan geçiyor… 

Gençlerimiz, geleceğe yönelik beklentilerinin gerçekleşmesi konusunda fazlasıyla karamsarlar. Haksız da değiller. 

Yurtdışı arayışları da bu yüzden... 

Her şey rağmen, şu an için toplumun en güvendikleri kesimin en başında bilim insanlarının geliyor olması sevindirici ama nereye kadar? 

Akademik payelerin peynir ekmek gibi dağıtıldığı, doktoralı gençlerin bile iş bulamadığı, yaptıkları kopyala yapıştır yayınların uluslararası camiada tek refere bile almadığı bir ortamda bu güvenirlik daha ne kadar devam edebilir?.. 

Böylesi anketlere ve yurtdışına giden ya da gitmeyi düşünen gençlere kızma yerine, onları anlamaya çalışmak ve eğitim gördükleri alanlarda iş alanları yaratmak, sadece onlar için değil ülkemiz için de en büyük kazanç olacaktır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)