adscode
adscode

Girişimci, Yenilikçi Üniversiteler?..

Tam da tercihler öncesi, bazı üniversiteleri parlatmak ne kadar doğru, tartışılır! Hak ettilerse eyvallah. Ama bu unvanları hak etmek için hangi girişimlere, hangi yeniliklere imza attılar? Bunlar, dünya ölçeğinde ne kadar ses getirdi, hangileri ürüne dönüştü, bilime, ülkeye ve bulundukları kentlere ne kazandırdı? Keşke onlar da paylaşılsaydı!..

aguclu@milliyet.com.tr




Açıklanan listeyle ilgili yorumlara geçmeden önce, gelin bu yöndeki haberi birlikte okuyalım:

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde oluşturulan "2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" sonuçlarını açıkladı.

Bakan Varank, 2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) 93,16 puanla ilk sırada yer aldığını, İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) 90,16 puanla ikinci, Sabancı Üniversitesinin 85,49 puanla üçüncü olduğunu bildirdi.

TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan 2018 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinin bu yıl yedincisinin açıklandığını ifade eden Bakan Varank, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde üniversitelerin en önemli basamak olduğunu söyledi.

Varank, bakanlık olarak bilimle teknoloji politikalarının oluşturulmasında ve sanayi stratejisinin belirlenmesinde üniversitelerle birlikte hareket ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu noktada özellikle üniversite-sanayi iş birliği alanında son derece önemli destek ve teşvikler sunuyoruz. Amacımız, bilim, teknoloji ve sanayiyi bir araya getiren üniversitelerimizi üretimin merkezinde konumlandırmaktır. Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nin tüm bu amaçlara ulaşmada yardımcı, yönlendirici,

Endeks çalışmasının üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste ya da en başarılı üniversitelerin ortaya koyulduğu bir sıralama olmadığını ifade eden Varank, şöyle konuştu:  "Endeks oluşturulurken, üniversitelerin yalnızca girişimcilik ve yenilikçilik performansları dikkate alınmıştır. Öğretim üye sayısı 50'nin üzerinde olan 164 üniversitemizden toplanan 1 milyon hücrelik veri seti 9 aylık yoğun ve titiz bir çalışmayla değerlendirilmiştir. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen bu çalışmaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi ve üniversitelerimizin aralarında bulunduğu 247

Endeksin oluşturulmasında katkısı olan ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Bakan Varank, sıralamada ilk 10’a giren üniversiteleri açıkladı. 2018 yılının birincisinin Orta Doğu Teknik Üniversitesi olduğunu açıklayan Bakan Varank, ODTÜ'nün 93,16 puanla listenin ilk sırasında yer aldığını, ikinciliği 90,16 puanla İTÜ'nün, üçüncülüğü 85,49 puanla Sabancı Üniversitesinin elde ettiğini aktardı.  2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde yer alan ilk 10 üniversite ve puanları şöyle:  

 

Sıra

Üniversite

Toplam Puan

1

ODTÜ

93,16

2

İTÜ

90,16

3

Sabancı Üniversitesi

85,49

4

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

84,42

5

Boğaziçi Üniversitesi

83,33

6

Yıldız Teknik Üniversitesi

81,40

7

Gebze Teknik Üniversitesi

77,82

8

Hacettepe Üniversitesi

75,93

9

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

75,64

10

Ege Üniversitesi

70,66

Aranan kriterler de şunlarmış:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tebrikler!..

Dereceye giren üniversiteleri kutluyor ve canı gönülden tebrik ediyoruz. Ama daha fazla ayrıntı da en doğal hakkımız.

Bu üniversitelerimizi, diğerlerinden ayıran özellikler neler?

Daha da önemlisi yenilikçilik ve girişimcilik adına ne yaptılar?

Keşke o listeler de açıklansa da, onlarla gururlansak! Üniversiteler ne yapıyor ki, diyenlere, göğsümüzü gere gere anlatsak!..

Dünya üniversitelerini gezerken, bugüne kadar ne yaptınız ki, dediğimizde, onlarca örnek sayıyor, onunla da kalmıyor piyasadaki ürünlerini ve yaptıkları diğer girişim ve yenilikleri, örnekleriyle,  bir bir gösteriyor ve anlatıyorlar. Keşke bizde de öyle olsa.

 

Kağıt üzerinde yapılan değerlendirmeler, bir yere kadar. Örneğin bu üniversiteler, dünya sıralamalarında neredeler? Keşke onlar  da açıklansaydı. Dahası, bütçelerinin ne kadarı, bu yenilikçi ve girişimci kaynaklardan karşılanıyor ve bu sayede elde ettikleri rakamlar neler?

 

O da yetmez, Batılı üniversiteler ile kıyaslanmalı ki, dünyadaki yerimizi de görelim. Yoksa, kafalarda, bin tane soru yaratır ya da haksız rekabete neden olur ki, bunu da başta TÜBİTAK olmak üzere hiç birimiz istemeyiz…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)