adscode
adscode

Her Sene Sistem Değişirse Böyle Olur!

Liselere giriş sistemi neredeyse her üç yılda bir değişti. SBS, TEOG, LGS ilk akla gelen bunlar. Ve her birinin puanlaması da, felsefesi de birbirinden farklıydı. Durum böyle olunca da nakillerde ciddi sorunlar yaşanıyor. MEB ise olup biteni sadece seyrediyor!..

aguclu@milliyet.com.tr




Kurumsallık ve sürdürülebilirlik çok önemli. Özellikle de eğitimde.
Bizim gibi göç hareketlerinin çok olduğu ülkelerde, nakiller kaçınılmaz. Dahası, LGS sistemi, tümüyle nakiller üzerine kurulu.
Hele, seni bir okula yerleştirelim, sonra nakille başka bir okula geçersin mantığı hakim.
Peki ya zorunlu nakiller nedeniyle yer değiştirenlerin durumu ne olacak?
Para birimi olarak TL'nin yanı sıra, Euro ve Dolar'ı da kullanır ve kur da sürekli değişiyor olursa, neyi esas alacaksınız?
İki yıl önceki kur deseniz arada çok fark var. Farklı para birimlerine, aynı muameleyi yapsanız hiç içinden çıkamazsınız! Nakillerde de durum bu.

Aşağıdaki mektupta yaşananlar, sadece bir velimizin başından geçenler değil. Aynı durumda olan o kadar çok mağdur var ki, MEB'in çözüm üretmesi gereken süreç, geldi de geçiyor. Ama zararın ve eziyetin neresinden dönülse kardır!..

Ortada Kaldık!


"Kızım 2018 LGS sınavında 427 küsür puan ve 0.88 yüzdelik dilim ile Kadıköy Anadolu Lisesine yerleştirildi.

Bütün ortaokul hayatı boyunca hayal ettiği okuluna kavuşmuştu. 2 ay kadar bu okulda hazırlık okurken geçirdiğim rahatsızlık nedeni ile annesi ile yaşadığımız yer olan Antalya’ya benim yanıma dönmek durumunda kaldılar.

Antalya'da hazırlığı bulunan bir kurum olmadığı için 9.sınıfa nakli yapıldı ve bu seneyi burada bitirdi. Ancak okul idaresi ile geri nakli ile ilgili görüşmelerimiz ışığında dönem ortası taleplerimiz yıl sonu temmuz ayındaki nakil dönemini bekleyip nakil sınavına (nakil için yabancı dil ve edebiyatta yeterlilik sınavı) girmesi yönünde yönlendirildik.

Gün geldi çattı ve nakil sınav tarihi açıklandı ve kızım yaklaşık yarım dönemden fazla yabancı dilini sürekli dışardan takviye ederek bu sınava hazırlandı. Ancak nakil sınavına başvuru için MEB sisteminden öncelikli nakil talebinin yapılması gerektiğinden kızımın nakil talebini sistem 9. Sınıftan , 10. Sınıfa yapmak durumunda olduğundan ve sistemde ki taban puan olarak 2017 TEOG taban puanı olan 493 puanı gördüğünden, nakil başvurusu için yeterli puan değildir diyerek nakil sınav başvurusunu red ediyor.

Hakkaniyet adına kurulan bir sistemin de mutlaka eksikleri olabilir. Ancak kızım sınavı kazandığı sene hazırlık muafiyet sınavına girse idi ve kazansa idi yine 493 puanlı TEOG öğrencileri ile okuyacaktı.

Kaldı ki 2017 son TEOG döneminde söz konusu okul 1.05 yüzdelik diliminden öğrenci alırken kızımın LGS'deki yüzdelik dilimi 0.88. Nereden ele alsak hususta bir mağduriyet var.

Bu durumuda Milli Eğitim; bu okuldaki eğitimi için Moda'da tuttuğumuz halihazırdaki evimiz varken Beşiktaş Anadolu vb başka karşı yakadaki okulları alternatif gösteriyor.

Bizim durumumuz az benzeri olan bir husus olduğu için MEB mevzuat değişikliğinde isteksiz davranıyor olabilir. Ancak devlet kurumlarının haklı mağduriyetleri üstelik eğitim gibi alanda minimuma indirme zorunluluğu var ve hakkaniyetle karşılaştırma LGS ve TEOG gibi elma ve armut gibi değil , yüzdelik dilimle ele alınması hususunda söz konusu mağdur öğrenci ailelerin sene kaybı görmeden mevzuat değişikliğine gitmesi elzem görünüyor.

Hususu müsaadelerinizle yüksek tecrübelerinize ve sesimizi duyurmaktaki her zaman hünerli kaleminize sunarım. İyi ki varsınız..."


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?