adscode
adscode

İbrahim Arıkan

O bir baba, o bir iş adamı, o bir köy çocuğu, o bir yenilikçi, o bir yurtsever ama en çok da iyi bir eğitimciydi. En verimli çağında aramızdan ayrıldı. Oysa, hayata geçirmek istediği daha pek çok hayali vardı. Ölümünün 4. yıl dönümünde, kendisini bir kez daha rahmetle anıyoruz...

aguclu@milliyet.com.tr




Arıkan, sadece eğitim alanında değil, hemen her alanda, karşımıza çıkan önemli isimdi. Demokrasiye olan inancı, eğitime olan sevgisi, doğaya olan saygısı, ülkesine ve doğduğu topraklara duyduğu hasreti, çocuklara olan güveni ve bitmez tükenmeyen enerjisi, onu hep diğerlerinden farklı kıldı.

 

Hayata değer katmayı önemseyen, yetiştirdiği öğrencileriyle, yarattığı markalarıyla, yarım asır topluma hizmet ve öncülük eden İbrahim Arıkan’nın ticari faaliyetleri çok bilinmez. Oysa, ticarette de eğitimde olduğu kadar başarılıydı.

Peki niye ticaret?

Daha çok kazanmak, daha lüks yaşamak, daha çok okul açmak ve çok daha büyük bir güce sahip olmak için mi?

Hayır!

Ticari şirketleri, sadece ve sadece, açtığı eğitim kurumlarının sürdürülebilirliğini sağlamak içindi ve öyle de devam ediyor!

MEF Okulları, birçok özel okulun battığı ya da el değiştirdiği bugünkü kaygan zeminde, hala dimdik ayakta durabiliyor ve güçlenerek yoluna devam ediyorsa, işte zamanında atılan bu sağlam temeller sayesindedir!

 

Tüm hayatını eğitime, bilime ve çocuklara adayan Arıkan, yaşıtlarından pek çoğu gibi okulsuz bir köyde doğdu, bulunduğu noktaya,adeta tırnaklarıyla kazıyarak geldi.


O bir girişimci olduğu kadar yenilikçiydi.

Eğitimde ve iş dünyasında kurduğu sistem ve yarattığı markalarda birinci önceliği oydu. Sıradan bir iş yapmaktansa, hiç yapmamayı yeğler, yapacaksa da iğne ile oya işler gibi projesini hayata geçirdi.

 

Mütevaziydi. Ben demeyi sevmez, biz derdi. En kaliteli olan yer, içer, giyer, gezer ama bunu hiç hissettirmezdi…

 

Sabırlıydı. Acele etmezdi. Bin yıl yaşayacak gibi plan ve programlar yapardı. Onun için önemli olan başlangıç değil, sonuçtu. Şaşalı törenleri, açılışları, kutlamaları sevmez, aldığı sonuçlarla gurur duyardı.

 

Kindar değildi. Yapıcı, birleştirici, uzlaştırıcı üslubu ve kolektif bilinciyle gerçek bir müzakere adamıydı. Kestirip atmayı sevmez ama tavır alması gerektiğinde de dik durmayı bilirdi. Esen rüzgara göre, yön değiştirenlerden hiç olmadı!

 

Dürüsttü. İşini en iyi şekilde yapmak, işi bir defada doğru yapmak, kimsenin canını yakmamak, rakiplerini kendinden çok düşünmek, onu, o yapan temel özelliklerinden birisiydi.

 

Zengindi ama patron değildi. Şirketlerinde, en çok çalışan hep o oldu. Eğitim - İletişim - Enerji, Taşıma - Lojistik ve Sanayi - İnşaat alanındaki tüm şirketlerini 1996’da, Arıkanlı Holding A.Ş. şemsiyesi altında topladı. Holding, bugün 20 bin çalışanıyla ülkeye hizmete devam ediyor. Ve o, hiçbir zaman holding patronu olmadı!

 

Mücadeleciydi. Asla sıradan işleri sevmezdi. Gerek eğitim alanında, gerekse de iş dünyasında, en çok kazandıranı değil, en kaliteli ve farklı olanı tercih ederdi. Süreçler bazen öylesine uzardı ki, kendisi dışında hemen herkesin pes ettiği ya da yarım kaldığı projeleri oldu.

 

Üretkendi. Bazan kitap yazar, bazen tarlada hasat yapar, bazen bir inşaatta kalfa gibi iş yönetir, bazen sınıfta ders verir, bazen de en kritik kararların alındığı toplantılarda başkanlık koltuğunda otururdu. Boş durmayı sevmez, herkesin doğaya, ülkeye, geleceğe borcu olduğu, bu yüzden çok çalışması gerektiğine inanırdı.

“Modern Fizik”, “Biz Bize”, “Orijinal Fikir Üretme ve Yaratıcılık”, “Kurum Başarısı İçin”, “Yöneticiye Mektup”, “Her Durumda Başarmak”, “Kriz Önce Haber Verir Sonra Kapıyı Çalar” “Tarih Ekonomiyi, Ekonomi Tarihi Oluşturur”, “Ya Yenilenirsin Ya da Yenilirsin” ve “Öğreten Öğretmen Öğrenen Öğrenci” adlı on kitabı var. Ve hepsi de hayat dersleriyle, dopdolu!..


Hayatını eğitime adamış değerli öğretmen, girişimci iş insanı, doğa dostu, bilim insanı İbrahim Arıkan dünyanın en çok iyiliğe ihtiyacı olduğuna inanmış ve her şartta elinden geleni yapmıştı. Şimdi bu bayrağı, çocukları Ümit, Ebru ve Eda aynı coşkuyla dalgalandırıyor!..

 


İbrahim Arıkan

Eğitim ve Bilim Ödülü

 


Başta çocukları olmak üzere, kurum yöneticilerine önerim, İbrahim Bey anısına, tıpkı İbrahim Bey gibi yüreği eğitime ve bilime hizmet için yanıp tutuşan ve bu konuda büyük hizmetleri olan kişilere verilmek üzere bir ödülün tahsis edilmesidir!

 

Bu bir hizmet ödülü olmalı ve biri Eğitim diğeri de Bilim alanında olmak üzere iki alanda verilmeli ve verildiğine de değmelidir!

 

Ölüm yıldönümlerinde verilmesi de, hayallerinin devamlılığını sağlayacaktır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)