adscode
adscode

Kalifiye eleman!!!

Mesleki eğitimi dibe vurdurduk. Sayısal anlamda çok yol kat ettiğimizi söyleyenler mutlaka çıkacaktır.

aguclu@milliyet.com.tr




Herhangi bir konuda iş yaptırmak istediğinizde doğru bir ustaya ulaşma şansınız kaç? Ya da yaptırdığı işten memnun kalanların oranı ne? Hadi bir adım daha öteye gidip soralım: Diplomalı bir usta ya da hizmet sektöründen biriyle karşılaşanınız oldu mu?.. 

Duran saat bile günde iki defa doğruyu gösterdiğine göre işin erbabı ustaya rastlayanlarımız elbette olmuştur. Şansları daim olsun… 

Mesleki eğitimi dibe vurdurduk. Sayısal anlamda çok yol kat ettiğimizi söyleyenler mutlaka çıkacaktır. 

Peki ya kalite ve yaptığı işe saygı, sevgi, aidiyet, mükemmeliyet? 

Onları ara ki bulasınız. 

Son yıllarda lokomotif sektörlerin başında inşaat, turizm ve tarım geliyor? Peki bu alanlarda kaç yeni meslek lisesi açıldı? 

 

Bu sektörlerde çalışanların ne kadarı okullu? 

Daha da ötesi okullu olanlar mesleklerine ne kadar vakıf? 

Bir ara eğitim ve istihdama yönelik olarak en büyük nefermlardan biri diye gösterilen “Çıraklık ve Ustalık Kanunu” çıkmıştı. Akıbetini hatırlayan var mı? 

Diploması olmayan ve bu yönde kendisini sürekli geliştirmeyen o işi yapamayacaktı. Ne oldu? Yasa hala var mı? Varsa bu noktaya nasıl gelindi? 

Yakın bir gelecekte bugünkü mesleklerin yüzde 70’nin yok olacağı yerine yeni nesil mesleklerin geleceği söyleniyor. Peki bu yönde hangi adımlar atıldı ya da atılacak? 

On binlerce hatta yüzbinlerce fazlası olan bölümler ne olacak? Mezun vermeye hala devam mı edecekler? 

Mesleki eğitimi ciddiye almak bu konuya kafa yormayı ve uzmanlık gerektirir. Sahadan bir haber karar vericilerle yol alınmaz, çare üretilmez, gelecek yakalanmaz! 

Eğitimin her alanı, her aşaması çok önemli ve ehil ellerde olması gerekir ama mesleki eğitim çok daha önemli çünkü o hayatın ta kendisidir. Orda sorun varsa yaşam kalitesini yakalayamayız. İş disiplinini oturtamayız. 

Ne olur artık hiç olmazsa bu konuda lafın ötesine geçelim. 

Meslek liselerine, aklı üniversitelerde olanları ya da hiç bir yeri kazanamayanları değil canı gönülden meslek adamı olmak isteyenleri yönlendirip onları en iyi şekilde yetiştirelim, istihdam olanağı sağlayalım, her mesleğin ve alın terinin kutsal olduğuna hem onları hem de kendimizi inandıralım...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?