adscode
adscode

Kontenjanlar Dolmazsa Ne Olacak?

Milyonlarca öğrenci, lise ve üniversitelere girmek için büyük bir yarış içerisinde. Kapıda milyonlar var ama okullar açıldığında kontenjanlardan önemli bir bölümü hala dolmamış oluyor. Bunun iki nedeni var. İlki adaylar, o okulları ve bölümleri beğenmiyor, ikincisi ise sistemden kaynaklanan sorunlar var. Ve, buna acil çözüm üretilmesi gerekiyor!..

aguclu@milliyet.com.tr




Üniversite başvuruları bugün başlıyor. Yüzbinlerce aday hala tedirginlik içerisinde. İlk bindeki adayların bile kafası karışık. Çünkü, hangi üniversiteyi seçse, aklı diğer üniversitede kalacak!
Meslek seçimi konusunda da durum farklı değil. Her kafadan, bir ses geliyor ve hemen hepsi başka bir öneride bulunuyor. Anlayacağınız, ilk bin, ilk on bin, yüz bin ya da ilk bir milyon içerisinde olmanız, hiç bir şeyi fark ettirmiyor. Herkesin derdi kendine ve hiç kimse önünü net olarak göremiyor..


Liselerde de güya yüzde 100'e varan bir doluluk oranı var. Evet kağıt üzerinde böylesi bir tablo söz konusu ama öğrencilerden ne kadarı, yerleştirildiği liseden memnun ve ne kadarı gidip kayıt yaptıracak ve o liseye devam edecek, bitirecek? Asıl önemli olan bu!..

Hem liselerde, hem de üniversitelerde, sistemden kaynaklanan zaaflar nedeniyle, kontenjan açıkları oluşuyor. Bunu hemen her yıl yaşıyoruz. Bu yıl da muhtemelen yaşanacak. MEB ve YÖK, keşke, iş işten geçmeden bir önlem alsa da, yüzbinlerce öğrencinin girmek için can attığı o kontenjanlar boş kalmasa...

Üniversitelerdeki boşluğun nedeni, bazı fakülteler için getirilen barajlar. O puan diliminde yeterince aday olmadığı için kontenjanlar dolmuyor. Liselerdeki boşlukların nedeni ise özel okullara kaymalar ve nakiller.
Eğer istenirse, her iki konuda da akılcı önlemler alınır ve yeni öğretim yılına, tüm kontenjanlar dolmuş olarak girilebilinir.

Eğitim sistemimiz, çözüm odaklı olmadığı için bürokratlar da çözüm üretemiyor. Ya da onlar, çözüm odaklı düşünmedikleri için eğitim sistemimiz bugün tıkanmış durumda. Yani klasik yumurta-tavuk hikayesi...

Tüm öğrenci ve velilerimize, sabır diliyoruz. Daha önlerinde çekilecek çok çile var. Sakin olun, bu da geçecektir!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    5 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (5)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?