adscode
adscode

LGS Eziyeti, YKS'de de Yaşanır mı?

Liselere girişte eziyetin her türlüsü yaşanıyor. Peki üniversiteye girişte de benzer bir süreç yaşanacak mı? Evet ama o kadar da değil. YKS'de iki kayıt süreci olacak, hepsi o kadar. Ama bir yanda yüzbinler beklerken, öte yan da onbinlerce kontenjan yine boş kalacak!..

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere girişte yüzbinlerce öğrencinin girmek için can attığı kontenjanlar hala dolmadı? Çünkü sistem buna olanak vermiyor!

Görünen o ki, merkezi yerleştirme için yaşanan sıkıntılı dönemin çok daha ağırı, ikamete dayalı kayıt sisteminde yaşanacak.
Pek çok öğrenci, ben bu okula gitmiyorum diye hayata küsecek, odasına kapacak, okula gitmiyorum diyecek.

Bütün bunları görmek için müneccim olmaya gerek yok.
Geçen yıl yaşananlara bakmak yeter de arta!
Umarız, daha geç kalınmadan, öğrencilerin bu duyarlılıkları dikkate alınır...

Yabancı kolejlerde boş kalan kontenjanlar dolar mı?
Elbette dolacak.
O boşluklar da adayların istemediğinden ya da öğrenci bulunamadığından değil, yine sistemden kaynaklanıyor ve okullar atılıncaya kadar bir dolacak, bir boşalacak.
Puanlar da buna paralel olarak bir yükselecek bir düşecek.
Bu noktada velilere önerimiz, ille de o okullara girmek istiyorlarsa, bitmek tükenmek bilmeyen kayıt süreçlerini, çok yakından izlemeleri...

YKS sonuçları ne zaman açıklanır?
Değerlendirmelerin tamamlandığına yönelik bilgiler geliyor.
Açıklanan takvime mi uyulur ya da önümüzdeki haftadan itibaren her an açıklanabilir mi, bunu hep birlikte göreceğiz.

YÖK, bu yıl, her ne kadar, kontenjanları azalttıysa da, baraj ve diplomalı işsiz sayısı çok olan alanlar nedeniyle yine yüzbinlerce kontenjan baş kalacak!
Abartmayın diyenlere, bekleyin görün, demekten başka bir sözümüz olamaz...

Anaokulundan lise sona kadar olduğu gibi ön lisanstan doktoraya kadar yükseköğretimde de ciddi anlamda reformlar gerekiyor.

Dünyadaki gelişmelere baktığınızda, bu değişim adeta zorunlu görünüyor. 2030'da, bugünkü mesleklerin üçte ikisi yok olacakmış!
Peki ya yerini gelecek meslekleri yapacak meslek adamlarını, kim ne zaman yetiştirecek?

İşte bu noktada, öncü olan ülkeler ve üniversiteler, geleceğe damga vuracaklar! Hala yarış atı yetiştirir gibi çocuklarına eziyetin her türlüsünü yapanlar ise nal toplayacaklardır!..

Velilere her zamanki gibi sabır, öğrencilere de ne olur yılmayın, daha yolun başındakiniz diyoruz. Bir yarışta geride kalmak, maratonu en önlerde bitirmeye engel değildir.

Her konuda olduğu gibi eğitimde de çok daha fazlasını hak ediyoruz ve bunu da el birliği ile gerçekleştireceğiz. Çünkü çocuklarımızı ve ülkemizi çok seviyor, geleceğimizi önemsiyoruz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)
Yazarın Diğer Yazıları
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?