adscode
adscode

LGS ile Öğrenci Alacak Lise ve Kontenjan Sayısı Artırıldı mı? Sorular Zor mu, Kolay mı?

1.8 milyon öğrenci, cumartesi günü, daha iyi bir lise ve daha iyi bir gelecek için yarışacak. Başvuran sayısı 600 bin civarında arttı. Peki ya okul sayısı ve kontenjan? Onlar da aynı oranda artacak mı? Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu liselerindeki artış ne olacak?..

aguclu@milliyet.com.tr




 
 
Bu yıl LGS'ye girecek olan öğrencilerin başına gelmedik kalmadı. Korana da tuzu biberi oldu. Bu yüzden, keyifleri çok yerinde değil. Kontenjan sayısının artması, onlara büyük mora olacaktır...
 
Bu yılın merakla beklenen konusu, koronayla günlerin yıldızı haline gelen meslek liselerine ne kadar talebin olacağı. Eskiden olduğu gibi yine kontenjanları boş, puanları düşük mü olacak yoksa aşırı ilgi mi olacak hep birlikte göreceğiz!..
 
Önceki yıllarda, iddialı okullarda, sınıf açılacak yer kalmamıştı. Bu yüzden korana nedeniyle sosyal mesafeyi sağlamak İçin sınıf mevcutlarının azalması, bırakın kontenjan artışını azalma getirirse şaşırmayın diyenler var! Bu ne kadar doğru?..
 
 
Sorular Zor mu Kolay mı?
 

Bakan Selçuk, sınavla girilen okulların kontenjanının geçen seneye göre artırıldığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorular kolay ya da zor olsa bile zaten hep belli sayıda kontenjan var. Yani zor soru da olsa kolay soru da olsa o kontenjan sayısınca öğrenci o okullara kayıt olacağı için herhangi bir problem yok. Soruların zorluğu ya da kolaylığı bizim açımızdan teknik konu ve biz soruların zorluk, güçlük derecesini bazı istatistiksel formüller kullanarak yapıyoruz. Bu nedenle bu sene çok zor soralım ya da gelecek sene çok kolay soralım gibi bir seçenek söz konusu bile değil. Sadece belli güçlük derecesi dikkate alınarak hazırlanan sorular var. O yüzden de soruların çok zor olması halinde, sınavla öğrenci alan okulların kontenjanı boş kalacak diye bir durum söz konusu değil."

 

Bakan Beyin söyledikleri bunlar ama bir de gerçekler var.

1.8 milyon adayı, aynı puanda yığmamak için güçlük derecesi yüksek soru sayısı mutlaka artmak zorunda. Ama şu da yapılabilir, zor soru yerine çok zaman kaybettirici, uzun metinli ve çetrefilli sorularla yığılma önlenebilir.

Bu yüzden, ille de bu soruyu çözeceğim diye bir soruya takılıp kalmayın! Yoksa sınav bittiğinde hiç okumadığınız pek çok soru kalabilir!..

 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?