adscode
adscode

LGS’de Değişen Ne Var?

Liselere Giriş Sınavı LGS başvuraları başladı. 14 Nisan’a kadar devam edecek. Peki geçen yıldan bugüne değişen ne var? Görünen o ki, geçen yıl yaşananlardan hiç ders alınmamış. Adil bir sınav, adil bir yerleştirme ve adil bir kayıt süreci yaşanacak mı? Çember sistemi yine olacak mı yoksa tümden kalktı mı?..

aguclu@milliyet.com.tr




Başvuru kılavuzu incelendiğinde, hemen hemen her kentteki köklü ve iddialı pek çok okulun yine liste dışı kaldığı dikkat çekiyor.

Peki bu okullara nasıl öğrenci alınacak?

İkamete ve not ortalamasına göre ise bu ne kadar adil?

Şişirilmiş not ve çifte ev kiralayanlara yönelik hangi önlem alındı?

Yine herkes sınava girecekse bu kaos niye?

 

Başvuru kılavuzunda, kayıtlara yönelik ayrıntı yok!

Yani, geçen yıldan farklı bir düzenle var mı yok mu belli değil.

Ama aynı sınav ve aynı okullar olduğu göz önünde bulundurulursa, liste dışı kalan okullara, ikamete ve not ortalamasına göre öğrenci alınacak.

Geçen yıl, çok karmaşık bir çember sistemi vardı. Bu yıl yine o söz konusu mu, yoksa sadece adrese ve nota dayalı bir sistem mi uygulanacak belli değil.

Bakan Selçuk, ocak ayında yaptığı açıklamada, öğrenci ve velileri rahatlatacak bir kayıt sisteminin getirileceğini açıklamıştı ama hala bu konuda bir detay yok!

Keşke bu konuda da ayrıntılı bilgi verilseydi.

Ama hala geç kalınmış sayılmaz.

En azından başvurular bitmeden ikna edici bir yerleştirme sistemi açıklanırsa, pek çok öğrenci boş yere sınava başvurmamış ve dolayısıyla da girmemiş olur.

 

MEB’in öngörüsü, geçen yıl, sınavlara 200 bin civarında öğrencinin gireceği yönündeydi ama belirsizlikler yüzünden bir milyon aday sınava başvurdu ve sınava girdi.

Devamında da, “madem herkes sınava girmeye devam edecekti, o zaman sistem niye değişti” tartışmaları yaşandı.

 

Bu yıl da aynı tartışmaların yaşanmaması için yerleştirme, kayıt ve nakil süreçlerinin en ince ayrıntısına kadar açıklanması gerekiyor…

 

Örneğin bu yıl özel okullar nasıl öğrenci alacak?

Yine aynı sınava girip, farklı bir tercih, yerleştirme ve kayıt süreci mi yaşanacak?

Yoksa üniversiteye girişte olduğu gibi tek sınav ve özel, devlet demeden, sınavla öğrenci alan tüm liseleri içine alan tek bir merkezi yerleştirme sistemi mi uygulanacak?

 

MEB, bu konuda bir bilgilendirme masası kurarak ya da AloSınav hattı açarak tüm soruları anında cevaplamak zorunda, yoksa önünü göremeyen tüm öğrenciler, sınava başvurmak zorunda kalır ve sınav yarışı, hiçbir değişikliğe uğramadan aynen devam eder.

 

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki direktifi, çocuklarımızı, yarış atı olmaktan kurtarıp, çocukluklarını yaşamalarına fırsat tanınması yönündeydi!..

 

Ziya Hoca, baştan beri sınavlara karşıydı, bakalım, ne kadar çocuğumuzu bu sınav yarışından kurtaracak?..

Ha bu arada, ekinliklerin ve kabiliyetlerin de dikkate alınacağından söz ediliyordu, bu konuda bir gelişme var mı bilmek isteriz.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)