adscode
adscode

LGS’de Sular Duruldu mu? YKS Sonuçları Neden Açıklanmıyor?

Liselere yerleştirme süreci devam ediyor. İlk yerleştirmede aradığını bulamayan veli ve öğrenciler, aradıkları okulu nakillerde bulmanın arayışı içindeler. Hormonlu notlar, yerel kayıtları altüst etti. ÖSYM’nin YKS konusundaki suskunluğu ise devam ediyor...

aguclu@milliyet.com.tr




Ankara’dan gelen bilgiler YKS sonuçlarının değerlendirildiği ve ortalamaların geçen yıllara göre daha düşük olduğu yönünde.

ÖSYM, hata riskini sıfırlamak için genelde iki değerlendirme yapıyor.

İlk sonuçlardan sonra ikinci bir değerlendirme daha yaparak, sonuçların örtüşüp örtüşmediğini bakıyor.

Muhtemeldir ki, o değerlendirme de bitti.

Peki hafta içerisinde erken bir açıklama olur mu?

Tercih süresinin kısalığı göz önünde bulundurulduğunda, erken bir açıklama herkesi olmasa da, puanı iyi olanları sevindirir ve daha sağlık bir tercih için zaman kazanmış olurlar…

ÖSYM, bu konuda her an resmi bir açıklama yapabilir…

Bu arada, barajı aşan aday sayısı, kontenjanların altında kalırsa, düşme olur mu?

ÖSYM, bu soruya da mutlaka bir açıklık getirmeli.

Örneğin, EA puan türünde, ilk 125 bin içinde başka alanlarda tercihe yönelmeleri nedeniyle yeterince aday olmadığı için Hukuk kontenjanları dolmazsa, bu baraj 135 bine iner mi? Yoksa, o kontenjanlar boş mu kalır?

Önceki yıllarda böylesi durumların yaşandığını da özellikle hatırlatmak isteriz…

Peki hangi alanlarda baraj var ve sıralamalar kaç? İşte cevabı:

Hukuk 125 bin, Mühendislik 300 bin, Mimarık 250 bin, Tıp 50 bin, Öğretmenlik 300 bin, Eczacılık 100 bin, Diş Hekimliği 80 bin

Kolejler ve Devlet Liseleri?

Sınavla öğrenci alan kolejlerde taşlar yerli yerine oturdu sayılır. Sınavsız alanlar ise beklemede.

Velilerin öncelikli tercihi, devletlerden yana. Eğer istedikleri bir okul bulurlarsa tercihleri devlet okulları yönünde.

Çocukları ortada kalır ya da çok uzaklardaki okullara mecbur kalırlarsa özellere bakmaktan yanalar ama ücretler ve pandemi bir kez daha düşünmelerine neden oluyor…

Devlet liselerinde aradığını bulamayan öğrenci sayısı çok fazla.

En çok ilgi gören liseler, üniversite başarısı daha yüksek olan fen ve sosyal bilimler liseleri ve köklü anadolu liseleri.

Her iki imam hatip ortaokulu mezunundan birinin de bu liselere yönelmesi, üniversite başarısına olan arayışın bir sonucu.

Bazı devlet liseleri önünde yığılma yaşanırken, bazılarının boş kalması durumunda, MEB nasıl bir yol izleyecek, merakla bekleniyor!

Hormonlu şişirilmiş notların yarattığı haksızlığa da hala bir çözüm bulunabilmiş değil. Bu da kaliteli eğitim ve zor not veren okul mezunlarını kahrediyor…

MEB, YÖK ve ÖSYM, ebeveynlerin, öğretmenlerin ve özellikle de öğrencilerin sınavlar konusunda yaşadıkları sıkıntıyı bir türlü anlamıyor.

Keşke daha objektif, şeffaf ve bilgilendirici olsalar...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)