adscode
adscode

LGS'ye Başvurulmalı mı Yoksa Hiç Gereği Yok mu?

Yüzbinlerce aile için çok zor bir soru.

aguclu@milliyet.com.tr




LGS'ye başvursalar kendilerini bir anda sınav stresinin göbeğinde bulacaklarlar, yok eğer vazgeçerlerse, ileride büyük pişmanlıklar yaşayabilirler! Peki doğru olan ne?..

Hedefler çok önemli.
"Nasıl bir lise, nasıl bir meslek daha da önemlisi nasıl gelecek?" sorularının cevabını bulmadan lise seçmek, dolayısıyla sınava girip girmemeye karar vermek yanlışların en büyüğü olur...

Şu yaştakı bir öğrenci, böylesi çok önemli sorulara nasıl cevap bulabilir diyenleriniz elbette olacaktır.
İşte bu noktada anne, baba ve öğretmenlere çok önemli görevler düşüyor.
Herhangi bir dayatma ya da yönlendirmede bulunmadan, öğrencinin kendisi için en doğru yol haritasını çizmelerine yardımcı olmaları gerekiyor.

Bu noktada başvuracakları en önemli referans, öğrencinin, ilgi ve yetenekleriyle, hayattan beklentileri olacaktır...

Okulla, arası çok da iyi olmayan ama zorunlu eğitim nedeniyle liseye devam etmek durumunda olan ve bir an önce işe atılmak isteyen bir öğrenciyi meslek liseleri dururken, fen ya da Anadolu liselerine yönlendirmek ne kadar hatalıysa, hedefi belli öğrencilere bir de şu seçeneği denemelisin demek de bir o kadar yanlıştır.

Evet, herkes sınava girmek zorunda değil ama ortada öylesini çok belirsizlik var ki, "girsem ne kaybederim ki" diyen öğrencilere, hayır girme telkinin de bulunmayı hiç kimse göze alamaz. Çünkü ileride yaşanabilecek bir mağduriyetin sorumluluğunu kimse yaşamak istemez...

Sınavları, ya tutarsa mantığı üzerine oturttuğumuz ve tercih edilebilecek okullar listesine her türden okul aldığımız için başvuru sayısı, bu yıl da, tahminlerin çok üzerinde olacaktır.

Velilere önerimiz, rahat olmaları. Çünkü o kadar fazla değişken var ki, ne kadar başarılı olursa olsunlar, bazen istedikleri sonuca ulaşamayabiliyorlar!..

Her şey gönlünüzce olsun...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)