adscode
adscode

Mesleki Eğitim Eğer Gerçekten Önemseniyorsa!..

Mesleki eğitimin yani üreten insanın önemi, koronayla birlikte daha iyi anlaşıldı. Girmek için bir ömür tüketilen liseler, eve kapanıp otururken, onlar sürekli ürettiler. Salgınla mücadelede önemli rol oynadılar.  Veli ve öğrenciler, koronadan çok daha zor olan işsizlik sürecinde, yaşanılan bu tecrübeyi, umarız göz önünde bulundururlar...

aguclu@milliyet.com.tr




Normalleşme sürecinde, dünya genelinde, önce çıkan en önemli sorunun "işsizlik" olacağı herkesin dilinde.
İşte bu noktada, beceri, diplomadan çok daha önemli hale gelecek. Yani "altın bilezik" şart!..

Meslek liselerinin bu dönemde ürettikleri, sağlık açısından çok önemli ama katma değeri yüksek ürünler değildi. Bu yüzden çıtayı yükselterek, korona sonrasına hazırlanmaları gerekiyor.
Yeni AR-GE merkezleri açılmış. Daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler için bilimsel araştırmalar yapılacakmış.
Önemli bir gelişme ve bakalım arkası gelecek mi?..

MEB'in yanlış politikaları yüzünden meslek liseleri adete çökertildi. Yeniden canlanır ve ilgi odağı haline gelirler mi, hep birlikte göreceğiz.

Öğrencilere ve anne babalarına gelince, gelecek, bugünden çok daha zor olacak. Diplomaların çok fazla bir önemi kalmayacak.
Nereden mezun olduğunuza ya da diplomanıza  değil, hangi işi ne kadar iyi yaptığınıza bakılacak.
Bu yüzden, okul ve meslek seçimi yaparken, bugüne kadarki alışkanlıkların ötesine geçip, doğru seçimler yapmak çok önemli.

Devlete gelince, meslek yelpazesini genişleterek, gelecek öngörüleri çerçevesinde ciddi bir insan gücü planlaması yapmanın zamanı geldi de geçiyor.

Meslek liselerinin, yüzde 80'i artık demode hale gelen mesleklere yönelik eğitim veriyor, bir an önce geleceğin mesleklerine göre yeniden dizayn edilmeleri gerekiyor.
20, 25 yıl sonra bugünkü mesleklerin, yüzde 70'i yok olacak deniyor.
Bu yüzden, hala,  o mesleklere yönelik kalifiye eleman yetiştirmenin hiç bir anlamı yok. Önemli olan, gelecek konusunda doğru öngörülerde bulunup, doğru yönlendirmelerin yapılmasıdır!..

Akademik kolejlerin sayısı o kadar şişti ki, yakın bir gelecekte pek çoğu kapısına kilit vurmak zorunda kayacak.
Yine aynı şekilde üniversiteye olan talep giderek azalacağı için dersane ve etüt merkezi benzeri kurumların da var oluş nedenleri ortadan kalacak.

Keşke, o noktaya gelmeden, hızla mesleki eğitim kurumlarına dönüşseler, ne güzel olur. Hem krize girmezler hem de çok önemli bir boşluğu doldurmuş olurlar...

MEB, mesleki eğitime gerçekten önem veriyorsa, olaya çok daha geniş bir perspektiften bakmak zorunda.  Vizyoner açılımlar olmadan, anne babaları ikna etmeden, iyi öğrencileri bu okullara çekmeden, diploma vermenin ötesine geçmeden, sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde iş yapabilecek nitelikte ara insan gücü yetiştirmeden mesleki eğitim reformuna soyunmak ya da bu alanda çağ atladık demek, yanıltıcı olur ve günü kurtarmanın ötesine bir işe yaramaz!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)