adscode
adscode

Mesleki Eğitimde Böyle mi Çağ Atlayacağız?

Mesleki eğitim, memleket meselesi dedik ama arkası gelmedi. Mesleki ve teknik eğitimi, günün koşullarına göre yenileyemedik, meslek edinmenin bir altın bilezik olduğunu anlatamadık, mesleki eğitim oranını artırmadık, öğretmen atamalarında yetersiz kaldık, en önemlisi de mesleki eğitim alanları da üniversiteye yönlendirdik!..

aguclu@milliyet.com.tr




Kalkınmış ülkelerin hemen hepsinde mesleki eğitim oranı yüzde  65, 70 düzeyindeyken, bizde yüzde 35'lerde kaldı. Mesleki eğitime yönelenlere de, hedef olarak, iyi bir meslek insani olma yerine, üniversiteleri koyduk. Dolayısı ile eğitim zaten yetersizdi, hepten çöktü!.

Son 10 yıldır, ataması yapılmayan mesleki eğitim branşları var. Yine son 10 yılda mezun olan mesleki eğitim öğretmenleriden sadece yüzde 3'ü atanabilmiş...

Üniversiteyi kazanma oranları yerlerde sürünüyor, çünkü fen lisesi öğrencileri ile yarıştırılıyor!

En vahimi de, yüzbinlerce işsizi olan alanlara hala öğrenci alıyoruz.

Çok önemli bir başka ayrıntı ise kalifiye ara insan gücüne olana ihtiyacın çok önemli hale geldiği günümüzde, en iyi öğrencilerimizi bu alanlara yönlendirmemiz gerekirken, akademik anlamda en zayıf olanları ve eğitim disipline en az olanları, adeta cezalandırırcasına mesleki eğitime yönlendirdik.
Oysa tam tersi olmalıydı. Parlak beyinlerimizin, pek çoğu, aldıkları onca eğitime rağmen,  işsizlik girdabı içerisinde yok olup gidiyorlar!..

Tanımlanmış ve eğitimi yapılan meslek çeşitliliğimiz, gelişmiş ülkelerin onda biri kadar bile deği. Bu yelpazenin günümüz meslekleri doğrultusunda olabildiğince genişletilmesi gerekiyor ama emin olun bu hiç kimsenin umurunda ile değil!

MEB'in mesleki eğitime bakış açısına gelince, yapılan atamalara bakıldığında, pek çok konuda olduğu gibi bu konuya da şaşı baktığını söyleyebiliriz...

Çağdaş ve nitelikli bir mesleki eğitim olmadan, ne top yekün bir kalkınma söz konusu olabilir ne de yaşam kalitesi yükselebilir.
Olaya, keşke, bir de bu çerçeveden bakabilsek.

Eğitim ve diploma, insanı mutlu etmeli, önünü açmalı ama son yıllarda tam tersi bir tablo söz konusu ve bu yapılanmanın ve önceliklerin mutlaka değiştirilmesi gerekiyor!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)