adscode
adscode

Nakillerde Sorun Var!..

Liselerde taşlar hala yerli yerine oturmadı. Sınav ve yerleştirme sisteminin sürekli değişmesi yüzünden nakillerde de sorun yaşanıyor. Yaşanan tüm sorunlar göz önünde bulundurarak nakillerde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Yoksa, mutsuz öğrenci ve veli sayısında inanılmaz artışlar yaşanacaktır…

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitimin öncelikli amaçlarından birisi öğrenci memnuniyetidir. Öğrenci mutlu değilse, gerisi teferruattır ama nedense bunu bir türlü anlayamadık

Eğitimde okullar arası yatay ve dikey geçişler her zaman için mümkün olmalı ki, öğrenciler, kendilerini, bulundukları konumda sıkışıp kaldı hissetmesinler.

Bu neden çok önemli? Çünkü, hayallerin sınırı yoktur!...

İşte bu yönde gelen ortak mesajlardan sadece birisi:


Bu yıl MEB internet sitesinde açıklanan liselere nakil taban puanlarının, geçen yıl hazırlık sınıfına gitmiş ancak bu yıl nakil yaptırmak isteyen öğrencilerin başvurularında belirsizlik yarattığıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığına çağrı açtım. 


Bildiğiniz gibi, her yıl nakil yapılacak okul taban puanları internet ortamında açık kontenjanlar ile ilan ediliyor. 

Bu yıl sınava girmiş çocuklar için taban puanı tutanlar, sistem üzerinden başvuru yapabiliyor. Ancak geçen yıl sınava giren ve okulların geçen yılki puanlarını tutturan ancak geçen yıl başka bir özel okul hazırlık sınıfına kayıt yaptırmış öğrenciler, bu yıl hazırlığı olmayan anadolu liselerine, yıl kaybını göze alarak 9. Sınıflara geçiş yapmak istediklerinde, internet sitesinde, karşılarına bu yılki taban puanlar çıkıyor. Geçen yılki taban puanlar farklı olduğu için nasıl yol izleyeceklerini bilemiyorlar. Nakillerde, bu yılki taban puanın esas alınacağı söyleniyor. Aynı okullar için geçen yılki taban puan, bu yılki taban puandan, 70-80 puan daha düşük. 



Aslında bu yıl sınava girip 9.sınıflara kayıt yaptırmak isteyenler için sorun yok, ancak farklı sebeplerle (mali, adres değişikliği vb) geçen yıl aynı okulların taban puanlarından o okullara girebilecek öğrencilerin, geçen yılki taban puanları dikkate alınarak nakil yaptırabilmelerinin sağlanması gerekiyor. Aksi durum, öğrenim hakkının engellenmesi anlamına gelecektir. 

MEB'e açtığım çağrılarda da belirttiğim gibi; bu konumdaki öğrencilerin nakil yapacakları ya hiç düşünülmemiş, yada şartların hiç değişim göstermeyeceği, öğrencilerin özel okullardan Anadolu liselerine geçişlerinin hiç talep edilmeyeceği düşünülmüş ki, 9. Sınıf nakillleri için 2019 taban puanları sistemde yer alıyor. Böylece geçen yıl bu okula girebilecek öğrencilerin bu okullara nakil taleplerinin önü tıkanıyor.

İlgili okullardaki idareciler de bu durumdaki öğrenciler için yorumu İl M.E. Müdürlüklerinden öğrenmemiz gerektiğini söylüyor. 

Bakanlık da çağrılarımızdaki açıklamalara değinmeden, bu yılki taban puanı esas alıyor, hazırlık sınıflarından anadolu liselerine geçiş için mevzuatta oluşan boşluğu dolduracak yorumu ilan etmiyor yada biz,  durumumuzu ve ihtiyacımızı tam olarak anlatamıyoruz. 

Hazırlık okumuş öğrenciler için, 2018 sınav sonuçları dikkate alınarak öğrenim taleplerinin önü tıkanmadan, hazırlık okumuş öğrencilerinin 2018, bu yıl sınava girmiş öğrencilerin de 2019 taban puanlarıyla nakil yapabilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Mevcut durumda, veliler, özel okullardan öğrencilerini anadolu liselerine nakil yaptıramayacak. Sistem öğrenciler ve velilerinden  daha çok, özel okulların yararına işliyor.


Konu hakkında önerinizi ve düşüncenizi paylaşmanız biz veliler için hep değerli olmuştur. MEB'e derdimizi anlatacak her çaba önemli ve değerlidir.  

Saygılarımla,


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?