adscode
adscode

Öğrenciler Çok Şey mi Öğreniyor, Yoksa Hiçbir Şey mi?..

Öğrencilerin ders yüküne, geceli gündüzlü çalışmalarına, ödev, dershane peşinde koşuşturmalarına bakınca çok şeyler öğrendiklerini sanıyoruz. Oysa MEB'in hazırladığı rapor, bunun tam tersini gösteriyor. Çocuklarımızın yarısı, okuduğunu bile anlamıyormuş!..

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitimden beklenen hedefler, günümüz koşullarına ve evrensel değerlere göre yeniden belirlenmeli ve çok ciddi bir şekilde takibi yapılmalıdır.

Bizdeki en büyük hata, "çıracının şahidi bozacı" misali, yanlışı yapan ile denetleyen kurum ya da kişilerin aynı olması. Bu yüzden de sorunlar çözülmüyor, sürekli halının altına süpürülüyor. İşte bu yüzden, eğitimde, her şeyden önce, ölçme değerlendirme ve denetim mekanizmalarının yeniden ele alınması, özerk ve denetlenebilir hale getirilmesi gerekiyor.

Eğitimde çok sorunumuz var ama hala okuma, yazma ve anlama sorununu çözemediysek, gerisi teferruattır.

Büyük hedefler, büyük projeler elbette olacak ve elbette bir yandan onlar da yürüyecek ama eğer temel sağlam değil ve hedef yanlışsa, ne yaparsanız yapın yol alamazsınız. Tıpkı şu anda bizim alamadığımız gibi.

Eğitim sistemimizi, test, sınav ve ezber odaklı hale getirip, sonra da bu hale nasıl geldik diye karalar bağlamanın bir anlamı yok.
Bu hale nasıl getirdiysek, düzeltmeyi de başarabiliriz. Yeterki isteyelim...

Bu konuda en büyük görev velilere düşüyor.
Siyasetin işi ciddiye alabilmesi için onların bu dileklerini çok net bir şekilde ortaya koymaları gerekiyor...

Siyasetin önceliği, halkın isteğidir, eğer millet olarak, çağdaş bir eğitimi ilk sıraya oturtabilirsek, emin olun gerisi gelecektir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)