adscode
adscode

Öğrenim ücretleri?

Tüketim çılgınlığı ile çocuklara bırakılacak en iyi mirasın eğitim olduğuna inananların sayısı kıyaslandığında aradaki korelasyonun çok da sağlıklı olduğu söylenemez.

aguclu@milliyet.com.tr




Üniversite harçları bir yana kolej ücretleri uçtu gitti. Yıllık öğrenim ücreti 100 bin lirayı aşan çok okul var. Veli ve öğrenci profili çok değişti. Peki verilen ücretin karşılığı alınabiliyor mu?

En pahalı okulların öğrencileri dahi sınavlara hazırlanmak için kurslara gidiyorsa, mezun olduklarında istihdam sorunları yaşıyorsa, yabancı dil konusunda şehir efsanelerinin ötesine geçilemiyorsa oturup düşünmekte yarar var.

Özel öğretim kurumlarının sayıları ve öğrenci oranları son yıllarda hızla artsa da henüz hedeflenen rakamların çok gerisinde.
Tüketim çılgınlığı ile çocuklara bırakılacak en iyi mirasın eğitim olduğuna inananların sayısı kıyaslandığında aradaki korelasyonun çok da sağlıklı olduğu söylenemez.
Bunun fazlasıyla nedeni var.

İşte öne çıkanlardan bazıları:
. Vergi oranlarının yüksekliği

. Kolay ve hızlı kazanç hırsı

. Maliyetlerin artması

. Eğimden çok lükse önem verilmesi

. Eğitim kalitesi

. Devlet okullarının sınırlı kalması

. Kolay mezun olunuyor olmaları

. Bol keseden not dağıtmaları

. Sınav odaklı olmanın ötesine geçememeleri…


Daha onlarca gerekçe sıralanabilir ve sonuçta değişen bir şey olmaz. Çünkü ne soran var ne de sorgulayan.
Vakıf üniversiteleri de dahil sektörün yeniden yapılanmasında sonsuz yarar var.
Çok iyiler ile en sıradan olanları aynı kefeye koymaktan vaz geçip hak edenlere hakkını vererek işe başlamak sanki an doğru olanı olacaktır.
Sektörün güçlenmesi ve çok daha iyi ve ekonomik koşularda hizmet vermesi, sadece öğrenci, öğretmen, veliler için değil ülkemizin de yararına olacaktır…

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)