adscode
adscode

Öğretmenlik Meslek Kanunu…

Kıdem, birikim, kendisini geliştirme yönünde gösterdiği çabalar elbette önemli ama ama bunun yolu sınavlardan geçmemeli…

aguclu@milliyet.com.tr




Son yılların en tartışmalı kanunlarından biri de o oldu. Destekleyeni kadar karşı çıkanı da var. Öğretmenleri ayrıştıracağı kesin. En idealist öğretmen bile 'niye' sorusuna 'maaş artışı için sınava gireceğim' diyorsa bir kez daha düşünülmelidir! 

Sınıfa giren her her öğretmen aynı statüde olmalıdır. 

Kıdem, birikim, kendisini geliştirme yönünde gösterdiği çabalar elbette önemli ama ama bunun yolu sınavlardan geçmemeli… 

Bu noktada destekleyenler de, karşı çıkanlar da gerekçelerini çok iyi ortaya koymalılar ki, öncelikle velilerin kafasındaki soru işaretleri ortadan kalksın. Çocuklarının ve ülkenin geleceğini emanet ettikleri öğretmenlere olan güvenleri daha da atsın. Yoksa pek çok yasa gibi bu da kalıcı olmaz ya da kadük kalır… 

Söz konusu yasa ve uygulamaları, zaten bir uzmanlık mesleği olan öğretmenliğe saygınlık ve itibar mı kazandıracak yoksa bu yöndeki erozyonu daha da hızlandıracak mı? 

- Öğretmenlerimizi KPSS belasından kurtaracak mı? 

- Liyakatı getirecek mi? 

- Öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirecek mi? 

- Doğu, Güneydoğu ve büyük şehirlerden kaçışı önleyecek mi? 

- Öğretmen liseleri ve yüksek öğretmen okullarının yeniden açılarak nitelikli öğretmen yetiştirilmesine olanacak sağlayacak mı? 

- Öğretmenlerimize Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki saygınlığını yenicen kazandıracak mı? 

- Aynı okulda, aynı sınıfta, aynı derse giren öğretmenlerimiz arasındaki farkındalığı kaldıracak mı? 

- Özel öğretim kurumları ve devlete ait diğer kurumlardaki örneğin PİKTES öğretmenlerimizin hakkına hukukuna, statüsüne derman olacak mı? 

- Eğitimin diğer paydaşlarını daha fazla dikkate alacak mı? 

- Mülakat gibi subjektif değerlendirmelere son verecek mi? 

- Parçalanmış öğretmen ailelerini birleştirecek mi? Eş ve öğrenim özrü kadrolu,  sözleşmeli ayrımı gözetmeksizin herkes için daha adil olacak mı? 

- 3600 gösterge ne zaman uygulanacak? Mali konularda yeni açılımlar getirildi mi?

- Sendikal özgürlükleri kısıtlayıcı mı yoksa özendirici mi? 

- Ödüllendirdiği mi, cezalandırıcı mı? 

- Çalışma koşulları iyileştirilecek mi, mesai saatleri nerede başlıyor, nerede bitiyor? . Yoksa öğrenciler gibi öğretmenleri de sınav kölesi haline mi getirecek? 

Daha onlarca madde sıralanabilir ve yasa koyucular pozitif yöndeki gelişmelere “elbette” cevabı verirken, negatif olanlar şiddetli karşı çıkacaklardır. 

İşte bu yüzden her türlü övgü ve eleştirinin dikkate alınması ve orta noktalarda birleşilmeli çok önemli. Yoksa derin bir hayal kırıklıkları yaratır ki, hiçbirimiz bunu istemeyiz. 

Eğitim ve ona yönelik düzenlemeler, tartışma nedeni değil, yüceltici olmalıdır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)