adscode
adscode

Okul Öncesi Eğitimde Büyük Hamle

Okul öncesi eğitim, tüm eğitim kademeleri içerisinde en önemli olanı. Her şey orada şekilleniyor. AB ülkelerinde zorunlu. Biz de ise keyfe kederdi ama son gelişmeler sevindirici. En ücra köşelere bile ana sınıfı açılıyor. Umarız doğru olan yapılır ve kalıcı olur...

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitim, beşikten mezara kadar devam eden kesintisiz bir süreç. En önemlisi ise okul öncesi eğitim.

 

Uzmanlara göre, okul öncesi eğitimin önemi tartışılmaz. Diğer eğitim kademeleriyle kıyaslanamaz!. Çünkü nasıl başlarsa öyle gidiyor.

 

Okul öncesi eğitim alan öğrencilerin öğrencilik yaşamları ve sonrasındaki performansları ise bu konudaki en önemli göstergelerden birisi...

 

İşte bu konuda yapılan bilimsel araştırmalardan elde edilen verilerden bazıları:

 

* İnsanların zeka gelişimlerinin yüzde 70'i 0 - 6 yaş döneminde gerçekleşiyor.

 

* İnsanlar, yaşamları boyunca sergiledikleri temel davranışların önemli bir bölümünü yine okul öncesi dönemde kazanıyorlar.

 

* Okul öncesi eğitimden yararlananlar, sonraki eğitim kademelerinde ve yaşamda yararlanmayanlara göre çok daha başarılı oluyorlar.

 

Okul öncesi eğitim, Avrupa ülkelerinin çoğunda zorunlu. Okullaşma oranı da yüzde 90 ile 100 arasında değişiyor. ABD, Japonya, Rusya, Çin ve daha pek çok ülkede yine çok üst düzeylerde.

 

Peki okul öncesi eğitim dünyada bu kadar önemli ve yaygınsa Türkiye'deki konumu ne?

 

Zorunlu eğitim 12 yıla çıkartılırken, keşke o artı bir yıl liseler için değil okul öncesi eğitim için değerlendirilseydi, olmadı.

 

MEB şimdi bu hatasını anladı ya da yarattığı eksiklikleri gördü ki, yoğun bir kampanyaya başlattı. Bu tempoyla gidilirse, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bu sorunu çözebiliriz.

 

5 öğrencinin bulunduğu köy ve benzeri yerlere okul öncesi sınıf açılmasına yönelik son karar, bu süreci hızlandıracaktır. Okul öncesi eğitim ne kadar önemliyse, okul öncesi öğretmeni de bir o kadar önemli. Bu yüzden açılan bu sınıflara umarız ücretli değil gerçek okul öncesi öğretmenler atanır ve o yaş kuşağına uygun doğru bir müfredat programı uygulanır!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?