adscode
adscode

Okul Öncesinde Yeni Bir Hayal Kırıklığı Daha Yaşanmasın

MEB okul öncesi eğitimin öneminin nihayet farkına vardı ki, 2023 hedefleri arasına almakla kalmadı, erişilebilir hale getirmek için yoğun bir çaba içerisine girdi. Daha önce de benzeri pek çok “reform” paketi açıldı ama arkası gelmedi. Bu kez gelir mi?..

aguclu@milliyet.com.tr




Yapılan açıklama ve konulan hedeflere göre, 5 yaş yani okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınacakmış. Peki ama ne zaman?

 

Nihai hedef 2023!

 

40 yıldır söyleniyor, umarız bu kez gerçekleşir.

 

Liseler 4 yıla çıkartılacağına okul öncesi zorunlu olsaydı, çok daha iyi olmaz mıydı? Daha da önemlisi bu konuda hangi adımlar atıldı, atılıyor, atılacak?

 

Örneğin:

 

. Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarının tek çatı altında toplanması için herhangi bir yasal düzenlemeye gidildi mi? Yani sözün ötesine geçildi mi?

 

. Yeterli fiziki alt yapı oluşturuldu mu? Bu konuda ciddi adımlar atıldı mı, örneğin yatırım bütçesi artırıldı mı?

 

. Eğitimde olduğu gibi öğretmen yetiştirmede de en önemli süreç, okul öncesi öğretmeni yetiştirmektir. Peki bu konuda hangi düzenlemelere gidildi? Eğitimi kim verecek?

 

. Tam gün mü olacak, yarım gün mü yoksa bir kaç saat mi?

 

. Tevhidi Tedrisat Kanunu göz ardı edilmeye devam edecek mi?

 

. Sağlıklı beslenmeleri konusunda düzenli kaynak ayrılacak mı?

 

. Kreş ve anaokulu ayrımı nasıl gerçekleşecek, okul öncesi eğitim kurumlarında kreşler de olacak mı?

 

. Okul öncesi eğitimin ne anlama geldiği konusunda kamuoyuna yeterince bilgilendirme yapıldı mı? Okul öncesi eğitimin okul değil, okula hazırlama olduğu, bu eğitimi alamayanların, sonraki eğitim kademelerinde ve yaşamda geride kaldığı yeterince vurgulandı mı?..

 

Bu konuda yapılması gereken o kadar çok iş var ki, dört duvarla eğitimin olmayacağını hele hele okul öncesi eğitimin hiç olmayacağını ne zaman anlayacağız, ne zaman anlatacağız ve ne zaman gerçek anlamda hayata geçireceğiz? Bir okurumuz şunu yazmış: “Ben üniversiteye başlarken 5 yıl içinde okul öncesi eğitim kesinlikle zorunlu olacak denilmişti. Ben mezun oldum üstünden 15 yıl geçti, sonuç malum. Ben emekli olunca bir ihtimal belki olur, bir umut…”

 

Umarız bu kez yanılan o olur...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)