adscode
adscode

Okul Ücretleri Uçuyor!..

Kimilerine göre özel okullara ciddi bir yönlendirme var. Aldıkları paranın karşılığını verdikleri ve velileri de düşündükleri sürece sorun yok. Kaldı ki çocuklara bırakılacak en iyi miras eğitim! Ama...

aguclu@milliyet.com.tr




 
 
Vakıf üniversiteleri ve özel okul ücretlerine yönelik itirazlar çığ gibi.
Artışlar, enflasyon oranlarının çok üzerinde.
Kaldı ki, enflasyon oranında zam alan veli de yok gibi.
Vakıf üniversitesi ve özel okullara önerimiz, bindikleri dalı kesmemeleri.
Öğrenim, barınma, yemek ve servis ücretlerine zam yapmak en kolayı.
Zor olan, velilerden kaçının bu yükün altından kalkacağıdır.
Yüklü zamlar yerine makul zamlar yaparak, lükse kaçan harcamalarını azaltmaları, en azından bu ortamda çok daha kabul edilebilir bir yaklaşım olacaktır.
Yoksa kaçan öğrencilerin yerine yenilerini bulmak hiç kolay olmayacaktır.
Özel okullar gibi üniversitelerde de ücret sancısı yaşanıyor.
Benzerleri MEB'e de gönderilen dilekçelerden birisi de YÖK'e gönderilmiş. Dertler hep aynı!..
 

"YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU’NA…

 

Özel Üniversiteler, Vakıf Üniversiteleri, her öğretim yılında ücretlere enflasyon oranı üzerinde fahiş zamlar yapmaktadır. Örneğin, geçen yıl “36220” TL olan yıllık bedel, bu yıl (2019-2020) ders yılı için “43600”TL olmuştur… Yaklaşık %20 artış demek olan miktar, %50-%75 burslu öğrenciler için bile aşırı yük anlamındadır. Bu tür üniversiteleri sadece zengin aile çocukları kazanmamaktadır. Puanı tutan mütevazı ailelerin çocukları, emekli- ücretli çocukları da buralarda tahsil etme “mücadelesi” vermektedirler. Üniversitelerin ticarethane öğrencilerin “müşteri” gibi görülmesi ki, fahiş zamlar teyit etmektedir, Anayasa'nın teminat altına aldığı eğitimde fırsat eşitliği ilkesini çoktan rafa kaldırmıştır…Eğitim, sektör olmuş ve bu sektörde yatırım yapmak, hizmet vermek meşakkatli olmuştur . İnsana yatırım ülkelerin geleceklerine yatırımdır. Gelişmekte olan ve ekonomik darboğazların insanların adeta boğazını sıktığı bizim gibi ülkelerde çocuk okutmak, geleceklerine yatırım yapmak,aileler- hane halkları için büyük özveri gerektirmektedir… Enflasyon oranları üzerinde ve fahiş miktarda artışlar, ücretlerin ödenmesinde sıkıntı yaratmaktadır. Bu sektörün keyfiliği ve ayrıcalığı düşündürücüdür…YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU’NUN , bu hususta üzerine düşen olsa gerektir. Özel  yüksek öğretim ücret zamlarının daha adil  ve hakkaniyetli olması için gereğini yapması beklenendir. Üstelik,bazı vakıf üniversitelerinin girişten çıkışa kadar aynı ücreti uygulaması düşünüldüğünde; bahse konu “keyfiyet”in düzeltimesi,tarafların yararını gözeten kararların alınması, YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU’nun üzerine düşenin başında gelmektedir.

Gereği ve bilgi edinme hakkı uyarınca sonuçtan bilgi verilmesi hususunu arz ederim…

Saygı ile…"


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?