adscode
adscode

“Okullar Açılıyor da Bizim Gidecek Bir Okulumuz Yok!..”

Okullarda uzaktan eğitim 31 Ağustos'ta, yüz yüze eğitim de, yeni bir gelişme olmazsa 21 Eylül'de başlayacak. Peki herkesin gidecek bir okulu var mı? Özellikle de liseye yeni başlayacak olanların? Velilerin bu konuda Bakan Selçuk’a soruları var!..

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere giriş sınavına, önceki Bakanların “tutarsız” kararları nedeniyle, bu yıl her zamankinden çok daha fazla öğrenci başvurdu. Sevinenlerin oranı, yüzde 10 kadar bile değil! Açıkta kalanların, evlerine en yakın okula girme şansı da, bu orandan fazla görünmüyor!

Veliler, bu yüzden, üzgün hem de çok üzgün ve kırgınlar.

Bakan Selçuk’a gönderildikleri mektup da, bu durum fazlasıyla dikkat çekiyor:

Bakana Mektup

“Ziya Bey, okulları hep birlikte açacağımızı söylüyorsunuz fakat bizim açılmasını bekleyeceğimiz henüz bir okulumuz bile yok maalesef!

2. tercihlerimize bile yerleştirilemedik çünkü ilk tercihlerde okulların ortalamaları belirlenip yetkili mercilerce bildirilmiş Lise yerel yerleştirme ile olsaydı (tercihlerden sonra değil) yani 2019 yılındaki ortalamayı göreceğimize 2020 yılı tercih edeceğimiz okulun güncel ortalamasını görebilseydik, 2019 yılında 83 ortalama ile alan okulun 9 puan birden artırıp 2020 yılında 92 ortalama ile alacağını ya da 91-92 ortalama ile alan okulun 2020 yılında 96 ortalama ile olacağını vs. bilseydik şuan açıkta kalan 1000’ler ce öğrenci, 2020 okul ortalamalarını bilselerdi ilk tercihlerinde kendi ortalamalarına göre tercih yapacak nokta atışı ile muhtemelen % 99 öğrenci yerleşmiş ve açıkta kalmamış olacaktı. Fakat 2020 okul ortalamalarını biz veliler ve öğrenciler dudak uçuklatacak derecede yükseltileceğini önceden öngörme ihtimalimiz olmadığı için (en fazla 2 ya da 3 puan artırılır diye düşündük) gözü kapalı tercih yapmış olduk ve ilk tercihte 1000’lerce öğrenci açıkta kaldık ve 2. Tercihlerimizde de 1. Tercihte yerleşen öğrenciler yerleşmiş olduğu, artı 2007 doğumlu öğrencilere öncelik verildiği için (2006 ve 2007 doğumlu diye ayrılıp neden 2007 doğumlu öğrencilere öncelik verildiğini de değilim ) 2. Tercihlerimizden de elimiz boş dönerek okul hakkımızı kaybettik.

2. Tercihimizde 2020 yılında 75 ortalama ile alan okula 89.51 ortalama ile bile yerleşemedik çünkü kontenjan dolmuş!

Çok ilginç büyük ihtimalle 3. Tercihlerimizde de yerleştirilemeyeceğiz ve 24 Ağustos 2020 (liseye yerleşemeyen öğrenciler için önemli bir tarih olacak ) tarihinde il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu benim kızımı ve açıkta kalan binlerce öğrenciyi kim bilir hangi okulları uygun görüp yerleştirecekler.

İmam hatip mi ? Meslek liseleri mi? Ya da adrese çok uzak bir Anadolu lisesi mi ? Fakat biz kendi adresimize yakın bir anadolu lisesine gitmek istiyoruz.

Şimdi Size soruyorum Milli Eğitim Bakanım Sayın Ziya Selçuk Bey, liselere yerleşemeyen çocukların kaderlerini, yollarını, kendileri değil de il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu mu belirleyecek?

Eğitim sistemimiz çocuklara kendi kararlarını, kendi seçim haklarını kendi adreslerine yakın istedikleri okulları girme ve seçme hakkı tanımayacak mı ?

Çocukların pandemi korkularının üzerine şu an kendi istedikleri mutlu olacakları okullara yerleştirilememe korkusu eklendi 13/14 yaşındaki çocuklara pandemi ve istemediği okula gönderilme korkusu ve stresi ve yükü fazla değil mi?

Ziya Bey, lütfen ama lütfen, bu sistemin bizden sonra değil bizimle birlikte 2019/2020 ortaokul mezunlarının da mutlu olacağı yara almayacağı şekilde değişmesini istiyoruz!

Bu yıl 8000 öğrenci mezun olması diğer yıllara göre 2 kat öğrenci olması bu durumun önceden tahmin edilememesi okulların kontenjan fazlalığının oluşması, 2007 doğum tarihli 2006 doğum tarihli öğrencilerden küçük olması ve öncelik tanınması açıkta kalan öğrenciler den kaynaklanmamaktadır.

Açıkta kalan öğrenciler cezalandırılırcasına adreslerinden uzak okullara, meslek liselerine, imam hatip liselerine yerleştirilerek yani istemedikleri adreslerinden uzak okullara yerleştirilerek cezayı onlara yüklemiş olmak ağır olmaz mı?

Durumu abartmış gibi görünüyor olabilirim fakat şuan açıkta kalan tüm öğrenciler ve velileri tıpkı benim gibi düşündükleri konusunda % 100 eminim ve bu konuda sizden müdahale ve yardım bekliyoruz saygılarımızla

Ve Bir Başka Yakınma!

B. Koleji, 8. Sınıflarda velilere online mi yüz yüze mi eğitim istersiniz diye sorup, fiziki eğitim isteyenden de muvafakat alıp dün yüz yüze eğitime başladı.

Benim çocuğum da 8. Sınıfta ve uzaktan eğitime başladı.

MEB’in kararının bir muvafakatle delinemeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca böylesi bir durum 8. Sınıflarda fırsat eşitsizliği yaratmıyor mu?..

Bu konuda sesimiz olursanız seviniriz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?