adscode
adscode

ÖMK’da Hedef Öğretmenin Mutluluğu Olmalıdır!

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çok şeyler söylendi. Söylenmeye devam edecek. Öğretmenlerimiz mutlu olursa gerisi gelecektir. Onlar mutsuz olursa faturası daha da ağır olacaktır. Bu yüzden olaya daha geniş perspektiften bakmakta yarar var...

aguclu@milliyet.com.tr




Sahadaki öğretmenlerimizin görüşleri çok önemli. Bu yüzden sık sık onların görüşlerini paylaşıyoruz. Umarız Ankara da dikkate alır! İşte onlardan biri daha:

 

“Öğretmen arkadaşlarımızın paylaştığınız görüşleri uzmanlıkla sınırlı kalmış gibi görünüyor. Bu durumda maalesef diğer olumsuzlukları gizliyor. Benim görüp özetleyebildiğim şunlar:

 

1. Nöbetler de yapılan ders doldurmalarda boş dersi dolduran öğretmenin branş dersi ise ücret alıyor değilse alamıyor . O sene 8. Sınıfa girmeyen bir öğretmen 8. Sınıfta kendi branşında dahi olsa hazır olduğu söylenemez. Bu ikilemdir. Boş ders dolduran her öğretmene ücret ödenmelidir.

 

2. Kurs programlarında ders veren öğretmene yüksek ücret ödenmekte, fakat hangi dersten kurs açılacağına Bakanlık veya İlçe karar vermektedir. Ayrıca görev alanlara puan verilmektedir. Öğrenci istediği dersi seçememektedir. Diğer ders öğretmenleri istese de görev alamamaktadır. Bu durum küskünlük yarattığı için Halk Eğitim vasıtasıyla yapılan kursları olumsuz etkilemektedir. Halbuki çocuklarımızın bunlara ihtiyacı vardır.

 

3. Yıllarca Toplam Kalite Yönetimi, Oyun Temelli Eğitim vs. gibi eğitimler aldık. Bunları hiç sorgulamadık. Hiç olmazsa okullar yönetilirken paydaşların istek ve görüşleri alınsa daha mutlu okullar ortaya çıkarabiliriz.

 

4. Öğretmenlerin yılların getirdiği tecrübeleriyle oluşturdukları işlikler, atölyeler, kütüphaneler, laboratuvarlar, müzik odaları, aletli jimnastik salonları kapatılıp buralardaki malzemeler atılıp yerlerine çeşitli isimlerle büyük masraflarla yeni sınıflar açılarak proje diye adlandırılmaktadır. Öğretmenlere güvenilmeli ve bu alanlar ihyaca göre onların kararı ve gözetimiyle tekrar oluşturulmalıdır.

 

5. İlk ve orta okulların önce birleştirilip sonra ayrılarak eski haline getirildiği sanılıyor. Bu okullar aynı duvarlar içinde bir çıkmazın içine bırakılmıştır . İhtiyaçları çok farklı olan bu eğitim kademeleri derhal tam anlamıyla ayrılmalıdır.

 

6. Öğretmenlik dışı görevlerin, Bakanlık ve İl Müdürlüğü düzeyinde oluşturulacak birimlerde Uygulama Yönergelerinin geliştirilip hazır paketler haline getirilerek öğretmenlerin bunlarla vakit harcamaları engellenmeli, asli görevlerini daha iyi yapacak etkinlik ve uygulamalarla bilgi ve becerileri zenginleştirilmelidir.

 

7. Öğretmenlik Meslek Kanunu öncelikle Öğretmenlerin mutluluğunu hedef almalıdır. Bu da sadece kariyer planlamasıyla sağlanamaz. Öğretmenlerin çalıştıkları ortamda yapılan uygulamalarda fikirlerinin alınmasıyla, katılımlarının sağlanmasıyla, eşitlikçi bir anlayışla ücretlendirilmeleriyle, olur olmaz şikayetlerle rahatsız edilmemeleriyle, okul birimlerinin kalite standartlarının geliştirilmesiyle, (müfettiş raporuyla belirlenmiş bir olumsuzluk bulunmadığı sürece) kariyerlerinin belirli kıdem aralıklarıyla sınavsız şekilde planlanmasıyla vs. sağlanabilir. Saygılarımla…”


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?