adscode
adscode

Önemli Olan Sizin İçin Doğru Olan Lise Hangisi?

Lise tercihleri öncesinde, seçilen okul türü kadar okulların bizzat kendileri de çok önemli. Örneğin tüm fen liseleri başarılı mı? Evet demek çok zor. Diğer liseler için de durum farklı değil! Her okul türünün içinde çok iyi olanlar da var, çok sıradan olanlar da! Bu yüzden önce alan, sonra okul seçmekte yarar var!..

aguclu@milliyet.com.tr




Neden önce alan seçmek gerekir? Çünkü, hiç içinize sinmediği halde, üniversite sınavlarında başarılı diye fen liselerini ya da başka bir okul türünü seçmeniz, ileriki yıllarda ciddi sıkıntılar yaratır. Bu yüzden, önceliğiniz seveceğiniz bir okul türü olmalı, sonrasında da o okul türü içinde, sizin koşullarınıza en uygun olanı seçmelisiniz.

Okul seçiminde en iyi diye bir şey yok. Çünkü, bir başkası için en iyi olan, sizin için çok sıradan olabilir. Yine aynı şekilde başkalarının dudak kıvırdığı bir okul sizin en iyileriniz arasında yer alabilir. Bu yüzden tercih yaparkenki hedefiniz, en iyi yerine sizin için en doğru olan okulu aramak olmalıdır!...

Size En Uygun Lise Hangisi?

Peki o okul türleri hangileri? Gelin hep birlikte bir göz atalım:

Fen liseleri

Üniversiteye girişte en başarılı okullar. Tıp ve mühendisliği düşünenler için en doğru adres.Sınav başarıları yüksek ancak sosyal bilimlere ve sosyal hayata biraz uzaklar.

Anadolu liseleri

Yabancı dille eğitim yapıyor diye tercih ediliyor. Ama neredeyse yüzde 90’ında yabancı dille eğitime son verildi. Yüzde 70’ten fazlasının da iyi bir yabancı dil eğitimi verdiği söylenemez.


Kolejler

Sayıları her geçen gün artıyor. Ama çok azı dışında, kontenjanlarını dolduran yok gibi. Ücretleri çok yüksek ve veliler ödedikleri paranın karşılığını aldığına inanmıyor. Başarı oranları okuldan okula değişiyor.

Yabancı kolejler

Yabancı dil konusunda en iddialı olan onlar.Pek çoğunun hedefinde yabancı üniversiteler var. Çok fazla öğrenci almıyorlar. Parası ve yurt dışı hedefi olanlar için düşünülmesi gereken alternatiflerin başında geliyor.

Meslek liseleri

Kimilerine göre amele okulu kimilerine göre de amele koleji ama hâlâ ilgi odağı. Bir an önce hayata atılmak ve bir mesleğim olsun diyenler için cazibe merkezi.

İmam hatip liseleri

İslami kolej olarak hâlâ tercih nedeni. Çoğu tam gün eğitim yapıyor. Büyük yatırımlar yapıldı ve sayıları giderek artıyor ama üniversite başarıları sanırlı!

Açık lise

Son yıllarda öğrenci sayısı çok arttı. Kimileri kayıt yaptıracak okul bulamadığı için zoraki gitti, kimileri de dershaneye zaman ayırmak için bir kaçış yolu olarak gördü. On kere düşünün derim!

Sosyal Bilimler Liseleri

Sosyal Bilimleri düşünenler için doğru bir seçenek ama her yerde yok! Başarı oranları diğer liselere göre çok iyi!

Güzel Sanatlar Liseleri

İlgi ve yeteneği olanlar için doğru adres. Ama her yerde yok ve üniversite başarıları sınırlı!

Peki başarı oranları ne?
İşte 2019 üniversite giriş sınavlarındaki başarı durumları:

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)