adscode
adscode

Özel Öğretim Kurumları, Neden Ciddiye Alınmıyor?..

Özel okullarda, kurslarda ve diğer kurumlarda milyonlarca öğrenci ve binlerce çalışan var ve pek çoğu zor durumda. Diğer şirketler gibi mücbir sebepler kapsamına alınmadıkları için önemli bir kısmı yakında, kapısına kilit vurmak zorunda kalabilir!

aguclu@milliyet.com.tr




Peki, yeni sıkıntılar yaratmanın ötesinde, bunun kime ne yararı olabilir? Konu TBMM’ye taşındı! Umarız gerekli önemi görür!..

Özel öğretim kurumu işletmek kimilerine göre çok kazançlı bir iş. Evet, bu sayede çok zengin olanlar ve geldikleri noktayı unutup, zordakileri, zerre kadar düşünmeyenler var. Ama ne kadar! Pireye kızıp, yorgan yakmamak gerekir!..

Bu arada, özel öğretim kurumlarına çocuklarını gönderenler de, kesinlikle çok varlıklı aileler sanılmasın, yanlış sınav sistemi ve kalabalık sınıflar nedeniyle, yemeyip içmeyip bu kurumlara yönelenlerin sayısı çok fazla!..

Sorun Meclise Taşındı!

Öğretim kademeleri içerisinde, çok iyi biliyoruz ki, en önemli olanı, okul öncesi eğitim, çünkü her şey o dönemde şekilleniyor! Karakter de o dönem de şekilleniyor, eğitime olan ilgi de o dönemde azalıyor ya da artıyor. Tüm araştırmalar, okul öncesi eğitim alanların, sonraki eğitim kademeleri ve iş yaşamında, okul öncesi eğitim almayanlara göre çok daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu çerçeveden baktığımızda devletin, okul öncesi eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına alması gerekirken, olanların da yok olmasina seyirci kalmasını anlamak mümkün değil!

4 bin anaokulu iflasın eşiğindeymiş!

İhtiyaç duydukları zaruri destek verilmediği takdirde, bu kurumların çoğu salgın bitse de faaliyete geçemeyecek duruma gelecekmiş! Kim diyor? CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur.

Covid-19 salgını nedeniyle kapatılan, bugüne kadar alınan ekonomik tedbirlerin kapsamı dışında kalan ve salgın bitse dahi açılamayacak duruma gelen özel anaokullarının sorunlarıyla ilgili verdiği soru önergesine, Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bakalım ne cevap verecek?..

Kurum Sahipleri kırgın. Sosyal medyada, bu yöndeki paylaşımlarımıza, çok yoğun geri dönüşler oldu. İşte onlardan bazıları:

. O kurumlardan hepimiz yararlandık ve ciddi fayda gördük.

. Maliye tarafından mücbir sebeple kapatılan kurumlar içine alınmadılar çünkü ehliyet kursları, kişisel gelişim kursları ve özel öğretim kursları ve kolejlerde aynı durumda.

. Kuaförler mücbir sebeplerde var kreşler yok.

. Zorunlu olan okul öncesi eğitime verilen öğretmen kontenjanı 1518. Yüksek puanlarla evde oturuyoruz.

. Üstelik getirilen karma alım sebebi ile sıralama ile atanacakken bir önceki yıldan yüzlerce kişi önümüze geçiyor. Bizler artık görevimizi yapmak istiyoruz!

. Özel kurslar da hemen hemen aynı durumda.

. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de aynı sıkıntıda.

. Ben de bu kurum sahiplerinden biriyim. Tekrar açmayı düşünmüyorum ne yazık ki.

. Anaokulunun özeli olur mu, olursa böyle olur. Çok önemli ise bu işi devlet yapmalı.

. Sıkıntıya düşen anaokullarının batmasını istemeyen imkanı olan ebeveynler salgın sürecinde %50 ödeme yapsa isabetli olur. Bu model, hayat normale döndüğünde yıkımla karşılaşmamak için birçok hizmet alanında teşvik edilmeli.

. Sadece anaokulları değil tüm özel okullar sıkıntıda. Bir özel okul öğretmeni olarak söylüyorum süreç böyle sürerse en fazla bir ay daha maaş alırız. Kurumlar ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar çark dönmeyince olan yine biz öğretmenlere olacak.

Kızanlar da Var!

. "Özel okullar mahalle arasındaki iki katlı evlerde langır lungur açıldılar. Ben 3 yıldır aynı binayı bakkal devreder gibi devreden 3 ayrı okulun iflasını gelip geçerken görmüş biriyim. Şu an ayakta kalmak için yine öğretmene abanmış durumdalar. Sabah 9 akşam 9, online ders!

. Özel okulların büyük çoğunluğu öğrencileri (minik yavruları) müşteri olarak görüyor ve eğitim kalitesi düşük. Bunları da söyleyin, yazık çocuklara!

. Bir çocuk için ayda 1000 tl alıp, 2 ay eğitime ara verildi diye iflas edecekse bırakın etsin.

. O hesap öyle sadece alınan kısmını görmekle olmuyor kirası vergisi stopajı çalıştırılan kişi sayısı üç öğün yemeği sgk’sı ve diğer masrafları 1000 tl ile bütün ay hizmet veriliyor, öyle zengin olunmuyor ama Eylüle kadar 7 ay var, bu saydıklarım devam ediyor, yani çoğu batıyor

. Fahiş para alırken iyi ama yine de üzülüyor be insan....

. Kazandıklarına saysınlar. Bırakın üç ay zarar etsinler seneye işleri yine düzelir.

. Ciddi rakamlar ödeniyordu ozel okul ve anaokullarina, 2 ay olmadı daha Türkiye'de hastalığın yasakladıkları hemen battık yandık diyorlar, hani 6 ay olur isyan ederler anlarım ama 1.5 ayda bu neyin iflası...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)