adscode
adscode

Pandeminin Gölgesinde Eğitim, Yetmeyen Yurtlar, Katlanan Ev Kiraları ve KDV

İlk ve orta dereceli okullar pazartesi günü açılıyor. Üniversite kayıtları ise önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleşecek. MEB ve YÖK yeni öğretim yılı hazırlıklarının her açıdan tamamlandığını açıkladı. Veli, öğretmen ve öğrenci cephesinde ise durum farklı!

aguclu@milliyet.com.tr




Kayıt yaptıracak istediği bir lise bulamayan hala on binlerce öğrenci var. Bu öğrencilerden pek çoğu MEB tarafından açık liseye yönlendiriliyor. Oysa zorunlu eğitimin, örgün eğitimde yüz yüze yapılması gerekiyor ki, bu ayrıntı ile ilgilenen yok gibi!..

Sınıf mevcutlarının pandemi nedeniyle 30’un hatta 20’nin altına indirilmesi gerektiği özellikle vurgulanıyor ama sanki bu da çok zor gözüküyor. Kontenjanları dolmayan meslekler liseleri ve imam hatip liselerinin bir bölümünde bu mümkün olsa da diğer liselerde bunun mümkün olmadığı özellikle vurgulanıyor.

Sosyal mesafe, hijyen koşullar ve uzun süreli maskeli ders nasıl bir seyir izleyecek hep birlikte göreceğiz…

KDV Oranı

Pandemi ve peş peşe gelen felaketler nedeniyle zor günler yaşıyoruz.

Devlet bu zor günlerde, elinden geldiğince, zararları telafi etmeye, sektörleri ayakta tutmaya çalışıyor. Eğitim de bu alanlardan birisi.

KDV oranı geçen yüzde 8’den yüzde 1’e inmişti. Karar, kayıtlardan sonra alındığı için özellikle kolejlerde, geri ödemelerde sıkıntı yaşanmıştı. Yine öyle oldu ama üniversite kayıtları henüz başlamadı. Bu yönde alınacak bir karar eminiz ki velileri de sektörü de büyük ölçüde rahatlatacaktır. Kantinler, servisler ve diğer hizmet alanları da unutulmamalıdır…

Barınma El Yakıyor

Üniversite ve öğrenci sayısı hızla artıyor. Açılmasın mı elbette açılsın. Hatta 200 yerine 300 üniversitemiz de olabilir. Yeter ki, planlı programlı açılsın, yeter ki mezunlarımız dünyanın dört bir yerinde donanımlı iş gücü olarak aranan elemanlar haline gelsin…

Olayın insan gücü planlaması, istihdam ve kalite yönü bir yana şu günlerde yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi de barınma. Kayıtlarla birlikte daha da vahim noktalara gelinirse hiç şaşırtıcı olmaz…

Gelin önce bu konuda hemen her gün yüzlercesi gelen mesajlardan birine sonra da bu konuda TBMM’ye sunulan soru önergesindeki ayrıntılara göz atalım:

Ev Bulamıyoruz!

“Çok önemli konuları gündeme getiriyorsunuz çok teşekkürler. Şu an, öğrencilerin en önemli sıkıntılarından birisi de ev sorunu. KYK yurdu çıkmazsa özel yurt fiyatları malum. Bu yüzden ev aramaya başladık. Lisede beraber okuduğu arkadaşı da aynı bölümü kazanınca birlikte otursunlar istedik ama kiralık ev yok. Olanlar da çok pahalı. Boş ev yok. Bakırköy’de 1 tane bile kiralık bulamadık. Rezidanslarda tek tük var ve inanılmaz fiyatlar.1+1 33 mk 3300tl +550 aidat.

Arkadaşıyla 2+1 tutsun dedik 5-6 bin bandında 1-2 ev bulduk. Daha uygun sitelerde biz de istiyoruz ama yok. Kiralar arttığı için ev sahipleri eski kiracılarını çıkarmaya yeni kiracı almaya bakıyor deniyor tabi ki fahiş fiyatlara…”

Soru Önergesi

Bu da, bu konuda, Ankara Milletvekili Levent Gök’ün Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması dileğiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi:

Yeni eğitim-öğretim yılında üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından, öğrencilerimiz eğitim gördükleri şehirlerde barınma ihtiyaçlarını karşılamak için girişimlere başlamışlardır.

Özellikle yüksek öğrenci nüfusuna sahip olan illerimizde konut kiralarında fahiş artışlar gerçekleşmiş, çok sayıda öğrencimiz mağdur olmuştur.

Konut kiraları bazı illerimizde yüzde 50’ye varan oranlarda artışlar göstermekte, bu illerde ev arayışında olan öğrencilerimiz okullarına devam ederken çalışmak zorunda kalacaklarını ifade etmektedirler.

Devlet yurtlarının yetersizliği ve pandemi koşulları sebebiyle kapanan özel yurtların sayısındaki düşüş fiyat artışlarını tetiklemektedir.

Konuya ilişkin somut adımların atılmaması halinde çocuklarımız eğitim hayatlarına devam edememe tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklardır.

Yeni eğitim-öğretim yılında üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından, öğrencilerimiz eğitim gördükleri şehirlerde barınma ihtiyaçlarını karşılamak için girişimlere başlamışlardır.

Devlet yurtlarının yetersizliği ve pandemi koşulları sebebiyle kapanan özel yurtların sayısındaki düşüş fiyat artışlarını tetiklemektedir.

Konuya ilişkin somut adımların atılmaması halinde çocuklarımız eğitim hayatlarına devam edememe tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklardır.

Bu bilgiler ışığında:

1. Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasına oldukça kısa bir zaman kalmış olmasına rağmen öğrencilerimizin barınma sorunlarının çözülmesine ilişkin neden herhangi bir adım atılmamıştır?

2. Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının ekonomik gelirlerine uygun bir şekilde karşılanması için yurt eksikleri hangi tarihte giderilecektir?

3. Öğrencilerimizin emlak enflasyonundan korunması için hangi önlemler alınacaktır?

4. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan özel yurtların sayısını ve bu yurtların yatak kapasitelerini bulundukları illere göre açıklar mısınız?

5. 2020 ve 2021 yıllarında açılan devlet yurtlarının sayısını ve bu yurtların yatak kapasitelerini bulundukları illere göre açıklar mısınız?

6. Yükselen konut kirası ve özel yurt bedellerini karşılayamayacak durumda bulunan, devlet yurtlarında kendine yer bulamamış öğrencilere hangi destekler sağlanacaktır?

7. 2019 ve 2021 yıllarında üniversitede eğitim gören bir öğrencimizin barınma giderleri aylık temelde kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir?


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?