adscode
adscode

Peki şimdi ne olacak?

Değişen sadece güvenlik sistemleri değil, ölçme değerlendirmeden yönlendirmeye, sınavların içeriğinden katsayılara kadar her şey yeniden gözden geçirilmelidir.

aguclu@milliyet.com.tr




KPSS’ye yönelik iddiaları ciddiye almayan ÖSYM Başkanı gece yarısı görevinden azledildi. Peki şimdi ne olacak? Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu bir an önce açıklanmalı ki daha sağlıklı analizler yapılabilinsin. Asıl önemli olan bundan sonrası! 

İşte kafalarda uçuşan sorulardan bazıları: 

- Söz konusu KPSS iptal edilecek mi, bir sonra ki açıklanan tarihte gerçekleşecek mi? 

- Bu soruları hazırlayan, denetleyen, soru bankasında güvenirliğini sağlayan ve yayınlanmasına izin verenler kimler? 

- ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlar da inceleme altına alındı mı? Benzeri durumlar onlarda da yaşanmış olabilir mi? 

- ÖSYM, ortada onca kanıt varken, neden “hiçbir sorun yok” açıklaması yaptı? . Önceki yılların sınavları da gözden geçirilecek mi? 

Benzeri daha onlarca soru sıralanabilir ve sıralanmalı da. Tek adayın dahi hakkı yenmemeli, emeği boşa gitmemeli. 

Böylesi krizlerde ne kadar şeffaf olunursa güvenirlik katsayısı o kadar yükselir. İçe kapanıldığında da tam tersi yaşanır. 

ÖSYM’yi bu noktaya getiren gelişmelerden birisi de denetimden uzak oluşu ve başına buyrukluğu idi. Herkes ve her kurum gibi onlar da hesap verebilir konumda olsalardı, bugün bu noktaya gelinmeyebilinirdi… 

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek bilmiyoruz ama ÖSMY’yi kuruluşundan bugüne yakından izleyen birisi olarak, “Her şerde bir hayır vardır” deyip, bir süreliğini tüm sınavları öteleyip, yeniden yapılanma sürecine girmek en doğrusu olacaktır. 

Değişen sadece güvenlik sistemleri değil, ölçme değerlendirmeden yönlendirmeye, sınavların içeriğinden katsayılara kadar her şey yeniden gözden geçirilmelidir. 

ÖSYM kendini yenileyemeyecek kadar hantallaşmış ve sorunları kangrene dönüşümüz bir kurum, yeni bir Başkanla yola devam iyileştirme değil daha da ağır sorunları beraberinde getirebilir. 

Biz bu filmi daha önce izlememiş miydik?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)