adscode
adscode

Senaryo Çok! İcraat?..

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “31 Ağustos’ta okullar açılır mı?, açılmaz mı?” sorusuna cevap verirken, her türlü hazırlığın yapıldığını ve 4 senaryonun hazır olduğunu söyledi! Peki o hazırlıklar neler? İşte onlar tam bir soru işareti!..

aguclu@milliyet.com.tr




Selçuk, CNN’de Ahmet Hakan’ın sorularını cevaplarken, Bilim Kurulu ile eşgüdüm içerisinde olduklarını ve  üzerinde çalıştıkları 4 senaryonun olduğu söyledi.

Peki o senaryolar neler?

“Birisi tamamen açık. Allah esirgesin diğeri kapalı.
1'i okullar açılıyor. Bizim için bu bir senaryo. Kısıtlamasız. Okulların temizliğine, öğretmenlerine, malzemeleri tam mı? Ona bakıyoruz.
Okulun tamamen kapalı olması da bir başka senaryo.

Peki okullar kapalı olursa bu çocukların eğitimi nasıl sürecek?

Biz sadece online çalışmaktan söz etmiyoruz. Esaslı bir senaryo ve ciddi bir altyapı gerektiriyor. Ben bu senaryolardan bahsettiğim de bir olasılıktan bahsediyorum. Fakat basına şöyle yansıyor. "Okullarda şöyle olacak." Hayır böyle olmayacak. Biz her şeye hazırız. Bize güvenin emin olun demek için söylüyoruz...
3. senarya şu:

Bizim belirli günlerde okulları açıp, mesela diyorum pazartesi salı günü okulları açtık. 1 sınıfın yarısı okula geldi. Çarşamba günü okulu temizledik perşembe cuma sınıfın diğer yarısı geldi. Cumartesi de sınav grupları ayrıca geldiler. Pazar günü okulu temizledik. pazartesi günü devir daim tekrar başladı...

Seyreltilmiş eğitim modeli uygulayabiliriz. Riskli olan 5 ilden söz ediliyor şimdi. Bu 5 ille hiçbir vaka olmayan illerin durumunu eşit koşullarda ele alamayız. Bu da 4. senaryo.

Ola ki 3-5 ilde problem var. Türkiye'nin geri kalanında yok. O zaman o illere özel uygulama yapılır…”

 

Senaryolar, konuşurken kulağa hoş geliyor. Belli ki, kağıt üzerinde de hayata geçirilmesi kolay gözüküyor. Oysa uygulaması hiç de gözüktüğü kadar kolay olmayabilir!..

 

Keşke, pandemi sona erse ve okullar tümüyle açılsa, yoksa çok büyük sürprizlerle karşılaşabiliriz…

 

Okullardan gelen bilgiler de bu tedirginliğimizi teyit ediyor. Pek çoğunda ciddi bir hazırlık maalesef yokmuş!..

 

Ayrıca, her senaryonun artıları, eksileri iyice araştırılmış mı? Tıpkı, bazı ilaçlar gibi bu senaryoların da ciddi yan etkileri olabilir. Peki onlar için de senaryolar hazırlandı mı? Özellikle de psiko-sosyal olanlara yönelik!..

 

Cevap Bekleyen Sorular?

 

MEB, her ne kadar. Her türlü hazırlığı yaptık dese de, bu sıkıntılı süreçte insan şu soruların cevabını da özellikle merak ediyor:

. Tekli sıra uygulamasına geçildi mi?

. Sınıflarda seyrekleştirme gerçekleştirildi mi?

. Okullardaki lavabo sayısı artırıldı mı?

. Her okula temizlik görevlisi istihdam edildi mi?

. Hijyen koşullar için hijyen malzeme stoğu yapıldı mı?

. Sağlık kontrolleri için gerekli önlemler alındı mı?

. Her sınıf için havalandırma konusu tek tek ele alındı mı?..

 

Ve her okul İçin ayrı önlemler gerekebilir, tüm bunlar yapıldı mı?

Keşke her okul, alınan önlemleri, okulun girişine assa ve velilere gönderse de tedirginlikler ve şehir senaryoları sona erse!.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)