ÖSYM üniversiteye giriş sınavları için kurulmuştu. Şimdi 60 farklı sınavla yılda 15 milyon yakın adaya ter döktürüyor, ayrıca 25 kamu kurumunun da personel alımını yapıyormuş. Peki ya kalite, güvenilirlik, seçicilik, ayırt edicilik, titizlik? Onları ne siz sorun ne biz anlayalım!
ÖSYM bir zamanlar yani kurulduğu 70’li yıllar ve sonrasında sadece ülkemizin değil dünyanın en güvenilir kurumlarından birisi olarak gösteriliyordu. Şimdi ise adeta dibe vurmuş durumda.
Yanlışsız sınav yapamıyor, sınav güvenliğini sağlayamıyor, ölçme ve değerlendirme konusunda büyük zaafları var ve en önemlisi de üzerine yüklenen ağır yükün altından kalkamıyor.
Son yıllarda adeta sınav fabrikasına dönüştü. Sürekli sınav yapıyor ve çok büyük paralar kazanıyor. Kişi başına 500 Tl alsa şu ana kadar sınava giren 14 milyon adaydan aldığı para 7 milyar lira.
Büyük para.
Peki ne kadarını sınav sistemini iyileştirme, öğrenciye burs verme ya da yurt yapımında kullanıyor? Neredeyse hiç!..
Sınavlar kaldırılsın!
2025 bütçe görüşmeleri sırasında ilginç teklifler yapıldı.
Görüşmeler sırasında söz alan milletvekilleri bütçe üzerinde görüşlerini dile getirirken MHP'den üniversite sınavlarının kaldırılması yönünde teklif geldi.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, üniversite giriş sınavının kaldırılmasını, bunun yerine ilk ve ortaöğretimde öğrencilerin bilgi, beceri, kabiliyet ve yeteneklerini dikkate alan etkili bir yönlendirmeye bağlı olarak, uygulanacak müfredatlar ile
ortaöğretim başarısını esas alan ve fırsat eşitliğini gözeten üniversiteye geçiş sisteminin uygulamaya konulmasını öngörüyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.
Peki uygulanması mümkün olmayan bir teklif mi?
Şu an için evet ama uzun vadede ciddiye alınabilir ve sağlıklı bir ölçme değerlendirme ve rehberlik sistemi oluşturulduktan sonra böylesi bir yönlendirme gündeme gelebilir ve üniversite önündeki yığılma eritilebilir ama üzerinde daha detaylı çalışmak gerekir…